Вријеме за гледање “Мона Лизе” прекратко

Агенције
Вријеме за гледање “Мона Лизе” прекратко

Париз - Посјетиоци највећег француског музеја “Лувр” као и обично чекају у редовима да би видјели најчувенију слику тог музеја, портрет “Мона Лиза” Леонарда да Винчија, али сада су почели да се жале, не на дуге редове, већ зато што им је дозвољено само неколико минута да посматрају славну слику.

Посјетиоци се жале на то што некад чекају у реду и по неколико сати, те на то што их чувари одмах тјерају да наставе да иду даље, а жале се и што је слика тако мала (77x53 центиметра) па се лоше види са даљине која је дозвољена.

“Мона Лиза” је тренутно измјештена са свог стандардног мјеста јер се та сала реновира и смјештена је у монументалну салу Медичи, гдје се налазе монументалне Рубенсове слике, па се поред њих “Мона Лиза” “губи”.

Управа “Лувра” предлаже посјетиоцима да закажу “сусрет са Мона Лизом” јер само ће они који имају резервацију, од њих 30.000 који дођу само да виде Да Винчијеву слику, моћи сигурно да је виде, али ипак само неколико минута.

Посјетиоци се жале да им чувари дозволе само минут да направе “селфи” поред “Мона Лизе” и тврде да у “Лувру” влада хаос и да је лоше организован.

- Све је било сасвим у реду осим посјете “Мона Лизи” - жалио се један посјетилац.

“Лувр” је најпосјећенији музеј на свијету и сваке године га посјети најмање 10,2 милиона посјетилаца, а 80 одсто их долази због “Мона Лизе”.

Замјеник директора Винсент Помаред је већ сада препоручио посјетиоцима да резервишу термин за посјете “Лувру” током јесени.

“Мона Лиза” ће бити враћена на своје стално мјесто у октобру, када ће бити отворена велика изложба посвећена 500. годишњици Да Винчијеве смрти. (Танјуг)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана