Вођење кроз изложбу у МСУРС: “Из мушког угла” са Мухаремом Баздуљем

Д. К.
Вођење кроз изложбу у МСУРС: “Из мушког угла” са Мухаремом Баздуљем

Бањалука - Још једно препознатљиво име регионалне књижевне сцене, Мухарем Баздуљ провешће вечерас од 19 часова посјетиоце МСУРС кроз изложбу “Перцепције: Цвијет је најљепши кад је неубран” у оквиру серијала “Из мушког угла са...”.

Мухарем Баздуљ је писац, колумниста, преводилац и један од најпознатијих књижевника млађе генерације нашег говорног подручја. Рођен је у Травнику, студирао у Сарајеву, живи у Београду, а објављује и пише у многим часописима и листовима бивше Југославије, чиме и показује да, како је једном рекао, никада није био спутан физичким и географским баријерама. Његова неспутаност, аутентичност и стваралачка свестраност донијеле су му епитет “најхрабријег јужнословенског интелектуалца”.

У фокусу његовог тумачења изложбе “Перцепције: Цвијет је најљепши кад је неубран” Баздуљ ће говорити о двије теме. Прва се тиче рода и феминизма и полази од питања “Ко има право на говор” односно на изражавање. Кроз дуги низ вијекова то су право углавном доминантно имали мушкарци и отуда је историја умјетности толико “родно неравноправна”. Ипак, и кад су се избориле за “право на говор”, женском стваралаштву је често олако одузимана “аура универзалности” која се код мушког често подразумијева. Умјетност, која је универзална, стварају жене, а један партикуларан њен доживљај, из мушког угла, артикулишу мушкарци. Други мотив се тиче кореспонденције на нивоу идеја и умјетничке праксе између британских и наших умјетница и на који начин радови настали на великој географској, или чак и временској удаљености, плодотворно воде дијалог.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана