Вјечност вјере и природе на бардачким умјетнинама

Дејан Јовичић
Вјечност вјере и природе на бардачким умјетнинама

Србац - Човјек у свом животу некад не може све запазити, али сликари су људи који боље запажају од других и зато је њихово дјело јаче и енергичније и траје много дуже од људског живота.

Испричао је ово члан Умјетничког савјета ликовно-еколошке колоније “Бардача - Србац” на затварању колоније и представљању радова овогодишњег сазива.

Он је истакао да је бардачка колонија ове године објединила екологију и хришћанску традицију, у складу са темом на коју је стварало 10 академских сликара под називом “800 година аутокефалности Српске православне цркве”.

- Сан о животу који нам је Бог дао је оно што нас је водило у раду ове колоније - рекао је Грандић.

Према његовим ријечима, срећа коју проживљавају птице, рибе, жабе и инсекти је кратког вијека, али осликавајући их на својим дјелима умјетници славе живот и стварају слике за вјечност. 

- Ако се присјетимо каква је некад била Бардача и каква је сад, онда можемо рећи да је данас упокојена. Али смо свједоци да рибе барем у траговима васкрсавају, а уз њих ће се постепено вратити и птице. А умјетници су ту да то овјековјече као својеврсни апостоли живота који причају различитим језицима кроз своја дјела, али порука им је иста, а то је да су Бог и природа вјечни - казао је Грандић.  

Секретар колоније Стеван Умљеновић рекао је да је на овогодишњој колонији настало 36 умјетничких дјела, од којих ће највреднија ући у фундус колоније, који броји више од 600 слика.

- Сваки од сликара урадио је по три дјела, а неки су насликали чак и пет. Једно од њих је морало бити проткано вјерским мотивима у складу са задатом темом, док су преостала два била инспирисана природом. Ово је други пут од постанка колоније да смо за тему имали хришћанство јер смо прије двије деценије на сличан начин обиљежили 800. годишњицу манастира Хиландар - навео је Умљеновић и додао да је на тему овогодишње колоније прије неколико дана одржан округли сто у Српцу.

Умљеновић каже да је главни проблем са којим се суочавају недостатак галерије и складишног депоа за слике које све више нагриза зуб времена.

- Слике које су настале у протеклих 36 сазива имају огромну вриједност, али је чињеница да све више пропадају због неусловног простора у којем се налазе. Власт би у блиској будућности требало да реагује и обезбиједи квалитетан простор за њихов смјештај - истакао је Умљеновић.

На колонији је представљен и есеј под називом “Некролог за Бардачу”, који је одштампан у виду брошуре и који је написан поводом 35. годишњице рада колоније.

Кроз веома поучан текст, србачки писац Бранка Санчанин дотакла се историјата бардачке колоније од идеје о њеном оснивању, настале на острву Иж код Задра, па све до данашњих дана када је Бардача суочена с исушивањем језера и нарушавањем еколошког амбијента, чиме се најстарија колонија овакве врсте у Републици Српској и друга најстарија у БиХ суочила са највећим изазовима од свог постанка.

Школа Сликања

 

У склопу овогодишњег сазива дјеловала је и школа сликања, коју је похађало 11 талентованих ученика из Српца и Бањалуке. Изложба њихових радова биће приређена у Дому културе у Српцу на почетку наредне школске године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана