“Видовити стрип”: Астерикс је већ једном побједио корона вирус

ГС
“Видовити стрип”: Астерикс је већ једном побједио корона вирус

Кад год је у питању нека ситуација која утиче на цио свијет, људи некако успију да нађу доказе да је умјетност све то већ “предвидила”.

Ни коронавирус није изузетак, али у мору нагађања и “натезања чињеница”; не можемо да затворимо очи пред чињеницама.

Неки пут су подударности једва видљиве, а и онда само онима који се баш потруде да вјерују.
Међутим, једна авантура Астерикса и Обеликса из 2017. године недвосмислено спомиње “вирус корона”. У питању је стрип “Астерикс на трци кроз италију”, чији су творци Дидије Конрад и Жан-Ив Фери.

Радња стрипа је следећа: С обзиром на то да су многи критиковали стање у ком се налазе римски путеви, сенатор Лактус Бифидус предлаже да се одржи трка кочијама кроз читаву земљу, како би сви могли да се увјере у “изврсност” италијанских путева. Позив на трку отворен је за све који желе да учествују.

Астерикс и Обеликс против Коронавируса

У међувремену, у малом галском селу, Обеликс одлази код пророчице која му предвиђа да ће бити врхунски кочијаш. Истог тренутка, Обеликс одустаје од свог посла са менхирима и купује на кредит кочију, како би се заједно са Астериксом и Догматиксом прикључио трци кроз Италију.

У тој трци наилазе на разне противнике, али нама је посебно занимљив представник Рима, по имену Коронавирус. Коронавирус и Бацилус сједе заједно у кочији, све док Коронавирус не одустане због тога што је његов партнер варао.

Све је ово, наравно, плод маште аутора стрипа. Свакако није искључено ни да ћемо у наредном периоду откривати још референци које могу да доведу разна дјела из популарне културе са тренутном свјетском ситуацијом.

Не би требало да такве ствари прихватамо сувише озбиљно, али увијек је занимљиво када откријемо да не имитира умјетност увијек живот, већ да и живот често имитира умјетност

(Б92)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана