Видовданска повеља писцу Новици Ђурићу из Подгорице

Срна
Видовданска повеља писцу Новици Ђурићу из Подгорице

ПОДГОРИЦА- Писац из Подгорице Новица Ђурић овогодишњи је добитник Видовданске повеље коју Удружење књижевника Црне Горе додијељује за чување традиционалног, културног, православног и слободарског насљеђа, као и завјетног косовског опредјељења.

У саопштењу из овог удружења наводи се да Ђурић аутор препознатљиве јасне и бритке ријечи, који је вишедеценијским активним бављењем књижевним и новинарским послом показао досљедну и високу посвећеност духовном хоризонту националног простора.

Осим што је пјесник и романописац, Ђурић је и предсједник Удружење књижевника Црне Горе, а и дописник је "Политике".

Видовданска повеља за најбољу књигу пјесама између двије манифестације додијељена је пјесницима Миленку Јовићу за збирку "Док се нова мука рађа" и пјесникињи Славојки Слави Војиновић за пјесничку збирку "У кругу тишине".

Видовданска повеља за континуирано представљање савремене књижевности чланова Удружење књижевника Црне Горе и чување традиционалног православног, културног и слободарског насљеђа додјељена је Радиславу Гардашевићу, књижевнику из Никшића, предсједнику Књижевног клуба "Мирко Бањевић" и аутору неколико пјесничких збирки, уреднику књижевне трибине у том граду.

Преданим и прегалачким радом на представљању савремене књижевности која настаје у Црној Гори, као и у региону и чувању највиших духовних вриједности Радислав Гардашевић је успио да представи широку књижевну перспективу, многозначну и слојевиту, као и разнолике поетичке моделе, наведено је у саопштењу.

"Видовданска ријеч" Удружење књижевника Црне Горе додјељује се Саши Јеврићу, новинару Српске телевизије у Црној Гори.

Јеврић припада одважној групи новинара који кроз конктунуирано информисање о активностима Удружења књижевника Црне Горе, као и кроз ауторске емисије омогућава најширој јавности увид у особене сегменте књижевности.

Награда "Макаријево слово" УКЦГ за животно дјело припшће књижевнику Наоду Вуковићу за допринос савременој српској књижевности у Црној Гори.

У својим пјесничким и прозним остварењима Вуковић је успио да прикаже вјерну слику аутентичних јунака чије судбине прожимају најширу националну панораму.

Жири трибине "Ријеч" Удружење књижевника Црне Горе за доделу награда Видовданска повеља и Видовданска ријеч у саставу: Милица Краљ (предсједник), протојереј Предраг Шћепановић (члан и представник Црквене општине Подгорица) и Александар Ћуковић (члан), донио је једногласну одлуку о овогодишњим лауретатима.

Награде ће бити уручене на књижевној манифестацији Видовданско пјесничко бдијење у недјељу, 27. јуна, у порти Манастира Свети Симеон Мироточиви у Подгорици.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана