Венеција: Овогодишњи фестивал без великих аутора

Srna
Венеција: Овогодишњи фестивал без великих аутора

ВЕНЕЦИЈА - На овогодишњем Венецијанском филмском фестивалу у трци за "Златног лава" наћи ће се ново остварење Андреја Кончаловског "Драги другови", затим "Ноктурно" Ђанфранка Росија, "Љубавници" Никол Гарсије, те "Жена шпијуна" Кијошија Куросаве.

Сем неколико имена, упадљиво је одсуство познатијих аутора, нарочито са англосаксонског говорног подручја, што се објашњава пандемијом вуруса корона и чињеницом да многи режисери нису стигли да заврше филмове.

У трци за главну награду наћи ће се и: "Земља номада" аутора Клое Џао, "Дјеца Сунца" Маџида Маџидија, "Лејла у Хаифи" Амоса Гитаија, те "Дјелићи жене" Корнела Мундруцоа.

Са простора бивше Југославије у конкурецију је уврштен нови филм бошњачког аутора Јасмиле Жбанић "Куда идеш, Аида".

Овогодишња Венеција је драстично смањила број филмова у званичној и незваничној конкуренцији, те у пропратном програму "Хоризонти", па ће их укупно бити између 50 и 55.

Фестивалски селектор Алберто Барбера најавио је могућност да се још неки филм који до сада није уврштен ипак појави на фестивалу.

Овогодишњи Венецијански филмски фестивал биће одржан, уз пуне мјере социјалне дистанце, од 2. до 12. септембра, а предсједник главног жирија је глумица Кејт Бланшет.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана