Успјех Дјечијег позоришта Републике Српске на фестивалу у Суботици

ГС
Успјех Дјечијег позоришта Републике Српске на фестивалу у Суботици

СУБОТИЦА- Дјечије позориште Републике Српске освојило је још једну награду на фестивалу у конкуренцији са свјетским театрима.

Наиме, на управо завршеном 29. Међународном фестивалу позоришта за децу, који је од 18. до 23. септембра трајао у Суботици, жири у саставу Виктор Љвович Шрајман, Израел/Русија, Клиодна Нунан, Ирска и Маријана Петровић, Србија, одлучио је да Специјалну награду Фестивала за оригиналност и фантазију додијели представи "Вук са мирисом бобица", Дјечијег позоришта Републике Српске, у режији Тамаре Кучиновић.

- Ово дјело се бави страховима многих младих људи који ступају у свијет одраслих. Била би права срећа када бисмо сви добили онолико бриге, стрпљења и подршке колико је главни лик добио од чопора. Јаке метафоре о животу, изолованости, патњи и депресији, за које су рјешење брига за људе, су у овој представи изврсне -  стоји у образложењу жирија.

У конкуренцији је било 15 представа из 11 држава свијета.

Нарочиту симболичку вриједност и значај ове награде документује деликатна ситуација, која је претходила наступу Дјечијег позоришта, а које је било на корак до отказивања учешћа.

Наиме, Ђурђа Бабић Вукашиновић, која игра Снагу природе, се разбољела и ансамбл је у року од 48 часова, захваљујући Снежани Милидраг, која је прихватила изазов овако тешког задатка да замијени колегиницу, успио да преданим пробама обезбиједи интегритет и квалитет извођења у Суботици.

Зорана Шуман, Драган Вучић, Слободан Перишић, Душко Мазалица, Божана Бијелић, Ђорђе Јанковић и Драгана Илић су и у овако незахвалној ситуацији, представу "Вук са мирисом бобица" одиграли маестрално и заслужено донијели још једну међународну награду националном театру Републике Српске.

Ово је уједно трећа награда коју осваја представа "Вук са мирисом бобица", јер је на Првом међународном фестивалу луткарске умјетности ФЛУМ, у Мостару, септембра 2021. године Зорана Шуман добила награду за глумачко мајсторство, односно Луцијан Храшћанец награду за музику у овој представи.

Од осталих награда на фестивалу можемо нагласити награду за најбољу представу у цјелини додијељена је представи „Пепељуга“ у режији Луане Грамегна, италијанског Позоришта Закес.

Награда за најбољу режију додијељена је Луани Грамегна, за режију представе „Пепељуга“ у извођењу Позоришта Закес из Италије.

За најбољу сценографију награђена је Иса Сото, за представу „Нове ципеле“ позоришта Тјан Гомбау – Нацртани човјек из Шпаније.

Награда за најбоље естетско и технолошко рјешење лутака додијељена је Иси Сото за предству „Нове ципеле“ шпанског позоришта Тјан Гомбау – Нацртани човјек.

Богат пратећи програм фестивала чинили су и бројне изложбе, радионице, промоције књига, филмови и представе ван такмичарског програма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана