Уручене Вукове награде за 2019. годину: Миња Субота и Ђорђо Сладоје међу лауреатима

Александра Глишић
Уручене Вукове награде за 2019. годину: Миња Субота и Ђорђо Сладоје међу лауреатима

БЕОГРАД - Вукове награде за 2019. годину за нарочите резултате остварене у стваралачком раду на ширењу културе, образовања и науке у Србији и на свесрпском културном простору уручене су јуче у Београду у Предсједништву Србије.

Лауреати 56. Вукове награде, коју додјељује Културно-просветна заједница Србије, јесу филмски умјетник Радослав Зеленовић, сликари Драган Мартиновић и Слободанка Ракић Шефер, археолог Јелена Боровић Димић и књижевници Милош Јанковић и Душко Петровић. Добитници тог престижног признања установљеног у част Вука Караџића су и редитељ Мирослав Мика Алексић, библиотекар Јасмина Нинков, композитор Миња Субота и драмски умјетник Гордана Ђурђевић Димић.

Уручене су и изузетне Вукове награде за 2019. годину, чији су лауреати књижевник Ђорђо Сладоје и пожаревачка Школа за основно и средње музичко образовање “Стеван Мокрањац”.

То признање припало је и Сабору фрулаша “Ој Мораво” који се одржава у Прислоници и Основна школа “Бранко Радичевић” из Стапара.

Генерални секретар Културно-просветне заједнице Србије Србије Живорад Ајдачић истакао је да су добитници Вукове награде истински настављачи дјела Вука Караџића и чувари домаће баштине.

- Нема много награда које имају тако дугу традицију и чији су лауреати најзначајније личности из свих области уметности и културе, велики ствараоци, културни прегаоци и они који су културу подржавали и помагали - рекао је Ајдачић.  

Он је подсјетио да се Вук Караџић бавио бројним областима културе, образовања и науке и да је “једна од ретких личности које су своја дела уградиле у темеље националне културе”.

- Колико Вукова награда представља велику част за добитнике, толико и њени добитници чине велику част како Културно-просветној заједници Србије, тако и култури, просвети и науци наше Републике - казао је Ајдачић.
 

Жири

Предсједник жирија за додјељивање Вукове награде за 2019. годину био је Дарко Танасковић, филолог оријенталиста. Чланови жирија били су Живорад Ајдачић, редитељ и драмски писац, Милован Витезовић, књижевник, Зоран Гутовић, издавач, Урош Дојчиновић и Бора Дугић, музички умјетници, Селимир Радуловић, књижевник, Елизабета Ристановић, професор ВМА и Радован Трнавац Мића, сликар. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана