Уручене награде “Златни Крст Кнеза Лазара” и “Грачаничка повеља”

Срна
Уручене награде “Златни Крст Кнеза Лазара” и “Грачаничка повеља”

ПРИШТИНА - Награда “Златни крст Кнеза Лазара” уручен је српском прозном писцу Милисаву Савићу на вечерашњем “Видовданском пјесничком бденију” у порти манастира Грачаница, док је ““Грачаничка повеља” припала пјеснику Драгану Хамовићу из Београда.

“Видовданско пјесничко бденије” одржано је у присуству неколико десетина мјештана и умировљеног епископа захумско-херцеговачког Атанасија.

Савиће је захвалио жирију на престижном признању, те додао да му је ово трећа награда, послије Стефана Првовенчаног и Деспота Стефана Лазаревића.

“Примао сам награде на многим локацијама широм наше земље поводом важних датума, али од овог места у порти Манастира Грачаница, од ове празничне ноћи нема лепших” рекао је Савић.

Жири је образложио да је добитник “Грачаничке повеље” “потекао из долине краљева и одрастао поред жцрвене госпође Жичеж, те да је својом поезијом, али и научним дјелом потврио да је традиција коријен на коме се заснива свака модерност”.

Бојана Стојановић Пантовић, пјесникиња из Београда добитник је награде “Кондир Косовке девојке”, али због болести није могла присуствовати вечерашњем бденију, као ни добитник награде “Перо деспота Стефана Лазаревића” пјесник Слободан Јовић. Награде ће им бити уручене накнадно.

“Видовданско пјесничко бденије” трајаће до дубоко у ноћ, уз стриктно поштовање социјалне дистанце због епеидемије корона вируса.

У порти Манастира Грачаница ујутро ће бити служена Света архијерејска литургија, а у 13.00 часова парастос на Газиместану.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана