Уручене награде Вукове задужбине

Танјуг
Уручене награде Вукове задужбине

БЕОГРАД- Традиционалне награде "Вукове задужбине" уручене су данас за науку Марку Недићу за књигу огледа о српској прози "Критички описи" и за умјетност Јелени Ковачевић за књигу пјесама "Страдања".

Дописни члан Српске академије наука и умјетности Слободан Грубачић је у образложењу одлуке о награди Недићу истакао да су "његови текстови су истовремено промишљени и провокативни, национални и европски, традиционални, али се радују књижевним експриментима".

"Ово је једна од књига, за које би Исидора Секулић рекла да поред њих човек заборави да други можда другачије мисле, и да би можда и сам могао друкчије мислити", рекао је Грубачић у свечаној сали дома "Вукова задужбине".

Недић је у говору рекао да се "данас много изразитије него у ранијим књижевним временима, потврђује запажање да су писци који су истовремено користили средства и иноватовних и стандардних прозних поступака много успјешније остваривали сложену умјетничку слику, него што су то могли постићи коришћењем искључиво једног типа књижевног израза".

Академик Светислав Божић је о награђеној збирци рекао, између осталог, да је "лирски тон пјесникиње свеобухватни амалгам бола, који је увијек артикулисан светрајућим лајт мотивима опраштања којима морају да претходе покајања".

"Нема познавања једног народа, без познавања његове душе. Њу треба отворити, у њене векове заронити и чути оне који су пре нас овом земљом ходили. А послушање и подвиг песника је у томе да ослушкује, познаје, показује ту душу, да је својим делом чини лепшом, да је њиме чува, враћајући је са странпутица на извор из кога потиче", рекла је у обраћању Ковачевић.

Недићеве "Критичке описе" објавила је академска књига, а "Страдања" Ковачевић Удружење грађана "Јадовно 1941." из Бања Луке. Донатор награде је Град Лозница.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана