Уручене награде Вукове задужбине

Тањуг
Уручене награде Вукове задужбине

БЕОГРАД - Проф. др Љлиљана Пешикан Љуштановић и академски вајар Светомир Арсић Басара, добитници су 31. Награде Вукове задужбине за науку и умјетност 2020. године, које су им уручене данас у Свечаној сали Дома Вукове задужбине.

Професорки Пешикан Љуштановић уручено је ово признање за књигу „Пишем ти причу", која је поред овога добитник награде "Ђорђе Јовановић".

„Професорка Пешикан Љуштановић је Вуковац првог реда не само због својих књиге, већ због свог укупног деловања и раскошног талента и ерудиције", изјавио је председник Скупштине Вукове задужбине, проф. др. Бошко Сувајџић.

„Наше је неподељено мишљење да интердисциплинарна монографија „Пишем ти причу" најбоље одговара духу ове награде због знања ауторке да тачно, „вуковски", одреди домете усменог и писменог простирања наше културне традиције", образложио је одлуку жирија предсједник Одбора за науку и дописни члан САНУ, проф. др Слободан Грубачић.

Пешикан Љуштановић казала је да је ово признање за њу веома важно и да с временом има све већу тежину, те да је њена књига и цио њен рад посвећен једној ствари - покушају да се уцјелови традицијски низ српске књижевности.

„Стара, усмена књижевност не треба да се сматра замрлим ремек-делом које нам више није важно. Она је плодотворни импулс који се још увек, неочекиван, јавља у модерној књижевности", образложила је Пешикан Љуштановић.

Умјетник Басара добио је награду за своју изложбу „Радови" (1998 - 2018), одржаној у Салону Народног музеја у Зрењанину и у Галерији Српске академије наука и уметности (САНУ).

„Дело Светомира Арсића Басаре заиста је једна изванредна појава у нашој уметности и култури и драго ми је што могу рећи да он добија ову одавно заслужену награду", казао је Сувајџић.

„Ретки су уметници чије дело достиже највише естетске и етичке стандарде и подиже лествицу уметничке остварености као што је то дело Светомира Арсића Басаре", навео је председник Одбора за умјетност и дописни члан САНУ, Светислав Божић.

„Способан да се дубоко загледа у свој опус и силе које га покрећу, Басара силовито и непоткупљиво види стварност и својим делом премоштава многе дисконтинуитете у горкој путањи српског народа", додао је Божић.

„Не знам да ли је мој рад заслужио толико добрих оцена, али ова награда ми долази као реч поверења и одстрањује муке и сумње које ме прате", скромно је рекао Басара на додели признања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана