Уручена пјесничка награда "Печат вароши сремскокарловачке"

Г.С.
Уручена пјесничка награда "Печат вароши сремскокарловачке"

СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ - У Сремским Карловцима данас је свечано затворено 49. "Бранково коло", највећа пјесничка манифестација у Србији посвећена српском великану поетске ријечи Бранку Радичевићу.

На церемонији затварања, пјесницима су уручене награде те институције културе "Печат вароши сремскокарловачке", што је једно од најстаријих књижевних признања у Србији.

"Печат" је уручен пјесницима Недељку Бабићу, Данилу Јокановићу, Милошу Јанковићу и Радмилу Радовановићу.

Награде је уручио директор институције културе Бранково коло Ненад Грујичић, који је нагласио значај те награде.

"Она је важна због континуитета и јединствене, катарзичне лепоте програма жБранковог колаж у време пандемије вируса корона, која је из лежишта померила културу као најзначајнији траг људске цивилизације", рекао је Грујичић, послије додјеле награда.

У име награђених пјесника захвалио је Милош Јанковић, истичући "бесмртни песнички значај" Сремских Карловаца, Бранка Радичевића, Стражилова и "Бранковог кола".

Послије уручења "Печата", нови лауреати су казали по једну своју пјесму.

Истовремено, Даница Петровић и Катарина Поповић казивале су и пјевале чувену, у народу укоријењену, пјесму "Укор".

Чула се и пјесма сличне славе "Девојка на студенцу".

На церемонији затварања 49. "Бранковог кола" наступили су и даровити млади пјесници, иначе ђаци најстарије Карловачке гимназије.

"Печат вароши сремскокарловачке" једна је од најстаријих пјесничких награда у Србији и региону. Траје већ 53 године, а на самом почетку додјеле, далеке 1967. године уручено је шест награда.

Међу досадашњим добитницима су Миодраг Павловић, Матија Бећковић, Рајко Петров Ного, Дара Секулић, Драган Колунџија, Раша Попов, Новица Тадић, Милан Ненадић, Даринка Јеврић, Војислав Деспотов, Стеван Тонтић и Ђорђо Сладоје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана