Уништена архивска грађа у Добоју

Александра Глишић
Уништена архивска грађа у Добоју

Бањалука - Канцеларије и депои Архива Републике Српске у Добоју и Зворнику нису поплављени, али је архивска и регистратурска грађа на добојској територији града у потпуности уништена у поплавама.

Потврдио је ово помоћник директора Архива РС Бојан Стојнић који је послије великих поплава са колегама обишао бројне институције у општинама и градовима Српске.

- Срећа је да су архивска грађа, фондови и збирке, који се чувају у канцеларијама и депоима Архива РС ван Бањалуке потпуно сачувани - каже Стојнић.

Додаје да су на терен изашли 19. маја, а били су у Добоју, Приједору, Новом Граду, Челинцу, Котор Варошу, Бијељини и Шековићима.

Стручњаци Архива Републике Српске обишли су институције у поплављеним општинама и градовима како би утврдили колика је штета причињена.

- Детаљније информације није могуће дати због недовољног броја запослених стручних радника, који би обишли све институције поплавом погођене - казао је Стојнић.

Наглашава да је сачувана архивска и регистратурска грађа Управе за геодетске и имовинско-правне послове Републике Српске - Подручне јединице у Добоју, јер се налазила на другом спрату зграде у којој је смјештена.

Сачувана документа

- Позитивно је то што је архивска и регистратурска грађа институција од локалног и републичког значаја на територији града Приједора, општина Нови Град, Костајница и Козарска Дубица сачувана - каже Бојан Стојнић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана