Умјетност се не може конзумирати као инстант формат

Мирна Пијетловић
Умјетност се не може конзумирати као инстант формат

Бањалука - Публика се веже за оно што познаје, и достављање информација на интригантан начин је добра идеја да публика у себи препозна афинитете и посегне за дубљим доживљајем - у реалности, не у виртуелности.

Истакла је ово стручни сарадник за комуникације Музеја Републике Српске Ана Браташевец, коментаришући недавно објављену мобилну апликацију Музеја савремене уметности у Београду, која скенирањем одређеног огласа у јавном простору пружа публици могућност да на тренутак виртуелно завири у музеј и погледа одређено умјетничко дјело.

- Апсолутно подржавам нове технологије као алатке модерне комуникације у смислу пружања информације публици о раду културних институција. Презентација појединости о експонатима, дјелима и предметима, на овај начин ће приближити дјело посјетиоцу - казала је Браташевец.

Међутим, додаје она, апликација треба да служи само као реклама.

- Умјетничко дјело које је стварано као производ реалне емоције, дуготрајне сензације унутар ствараоца, није предвиђено да буде конзумирано у инстант формат. Преко екрана у случајном пролазу крај билборда, можемо добити информацију, али не можемо је назвати правим умјетничким или музејским искуством - казала је Браташевец.

Са њом се слаже и организатор у Градском позоришту "Јазавац" Љубиша Савановић, додајући да су људи све више везани за справе које раде потпомогнуте модерним технологијама и "било би сулудо не користити то и за промоцију позоришта".

- Када је у питању ова апликација, не мислим да ће она успјети да доведете посјетиоце у културне институције - сматра Савановић.

Он додаје да се ГП "Јазавац" оглашава редовно на друштвеним мрежама, али и путем штампе и радио и ТВ станица, јер сматра да "у нашој средини тај вид маркетинга доноси резултат".

Према ријечима директора Музеја савремене умјетности Републике Српске Сарите Вујковић, на модерне технологије и њихову моћ и развијеност гледају као на још један вид комуникацијских канала који треба максимално искористити.

- Културно насљеђе које се чува у музејима, употребом модерних апликација овим путем постаје још доступније публици и један је од битних фактора у привлачењу корисника, не само на садржај који нека културна институција нуди, него и у саму институцију - сматра Вујковићева.

Као позив у посјету музеју, каже Браташаевец, кориштење мобилних апликација представља сигурно интригантну кампању, међутим, постоји ту и једна друга страна медаље.

- Ако је изложба виртуелна, онда то значи да су дјела стварана да би била презентована на виртуелан начин. Ако су дјела стварана да буду доживљена непосредно, посјетилац треба да се потруди, одвоји вријеме, устане, дође у музеј и ступи у сусрет са умјетничким дјелом. Тако ће га он, на свој начин, доживјети и транспоновати у емоцију која обогаћује душу - каже она.

Обићи виртуелну изложбу и отићи у музеј и видјети изложбу, није иста ствар.

- Виртуелне изложбе су јако важан сегмент инклузије, и важно је сјетити се - посјета музеју, улазак и дисање у том простору, сусрет лицем у лице са експонатом и умјетничким дјелом, даје душу том чудесном сусрету у којем се посјетилац мијења, јер се у том тренутку мијења његова свијест - нагласила је Браташевец.

Она је додала да шетати Паризом путем Google street view-а и бити у Паризу није иста ствар, те да "гласа за брзу информацију, али не и за бржи доживљај".

Виртуелна шетња кроз МСУ РС

- Наш први корак у том правцу је реализација  виртуелне шетње кроз МСУ РС у сарадњу са Гоогле Бусинесс Виењ. Ријеч је о фотографијама (360 степени) које кориснику омогућују виртуелну шетњу кроз музејску поставку и изложбене просторе.

Фотографије ће се наћи на нашој њеб страници, као и на Гоогле Бусинесс Виењ, Гоогле Мапс итд. Ова врста фотографија и могућности "уласка: у музеј, свакако је добар вид промоције музеја и музејских активности, јер има у виду и циља на публику која није у могућности да физички посјети музеј - најавила је Сарита Вујковић..

Мобилна апликација

Апликација под називом "msu ARt" огласне формате као што су билборди, сити лајтови или принт огласи кроз виртуелну реалност претвара у умјетничка дјела, односно виртуелну поставку Музеја савремене уметности.  Све што је потребно да урадите је да на свој андроид телефон бесплатно учитате апликацију "msz ARt", скенирате оглас или билборд, и на екрану ће се појавити једно умјетничко дјело из колекције МСУ заједно са додатним занимљивостима о конкретном дјелу и/или аутору дјела. Свака скенирана реклама открива ново умјетничко дјело у чијим детаљима можете уживати. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана