Умјетнички пар Asynchrome из Граца гости Апартмана: Промишљања о идентитету у раду Questions on Banja Luka

Александра Маџар
Умјетнички пар Asynchrome из Граца гости Апартмана: Промишљања о идентитету у раду Questions on Banja Luka

Бањалука - Баш као и људи који живе у њима, тако су и сви станови различити.

Ипак, један посебан, јер од намјештаја има само умјетност у Кордунашкој 22 у Бањалуци, онима који прате умјетничке токове познатији као Арт клуб Простор, ових дана угостио је умјетнички пар

"Asynchrome", који је у наш град допутовао из Граца.

Марлин Лајтнер и Михаел Шитниг гости су четвртог "Апартмана", пројекта у који су умјетници бањалучке Академије Саша Татић, Мила Панић, Селма Селман, Никола Кекеровић и Нинослав Ковачевић уткали своју припадност умјетности. Изложба "Questions on Banja Luka" биће отворена 22. новембра у 20 часова у згради "ГМП - енергомонт". У стану Кордунашке 22, гдје им је екипа Арт клуб Простора уступила простор као студио за рад, разговарали смо са овим умјетничким двојцем.

- Након неколико дана проведених у Бањалуци примијетили смо да аспект онога што је интересантно за нас зависи од наочара којим посматрамо окружење. Зависи од тога да ли свијет посматрамо умјетничким, архитектонским, политичким, историјским, друштвеним или неким другим наочарима - казала је Лајтнерова.

Идеју бањалучких ствараоца да умјетници стварају изван галеријских простора сматрају одличном.

- Размишљајући кроз умјетност долазимо до закључка да постоји велики потенцијал за комуникацију и укључивање људи путем модерне умјетности и такође да буде започета заједничка дискусија о тренутним дешавањима - прича овај умјетник из Граца.

Публици у Бањалуци представиће се радом "Questions on Banja Luka", а инспирацију за његов настанак примјећују свуда око себе.

- Инспирација долази из доста историјских и политичких слојева, а ми себи постављамо питање идентитета. Који је наш идентитет? Који је идентитет овдје? У чему су разлике? У чему су можда сличности? Да ли је могуће повезати ово питање са недавним промјенама које су видљиве свугдје у свијету - питају се умјетници.

Марлин и Михаел 2013. године основали су и свој студио "Asynchrome". Себе не дефинишу само као умјетнике, него и архитекте, аниматоре, цртаче, фотографе и сликаре.

Рад у пару за њих је веома инспиративан, јер је то идеална прилика да се различита искуства спајају у цјелине умјетности.

Културно пријатељство

Ново издање "Апартмана" овај пут дио је пројекта "Културно пријатељство: Аустрија - БиХ". Финансијски га је подржао "BKA Bundeskanzleramt Österreich Kunst und Kultur" у сарадњи са "Ротор" центром за савремену умјетност из Граца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана