Угљеша Кесић, пјесник, за “Глас Српске”: Књижевност за дјецу треба да подучи и забави

Миланка Митрић
Foto: ступљене фотографије

Моја прва збирка пјесама за дјецу “Вилењак Јан” је дуго расла у мени и сама збирка представља наставак дјетињства мене и моје генерације којој је рат прекинуо безбрижно одрастање.

Овако је разговор за “Глас Српске” започео бањалучки пјесник Угљеша Кесић, осврћући се на своју најновију збирку пјесама “Вилењак Јан” и на њен настанак.

- Поезија је била дубоко скривена у мени захваљујући свим дивним лектирама које сам прочитао у школи, тако да једноставно се десило буђење једне давно скривене бајке која је дуго спавала у мом срцу - рекао је Кесић.

ГЛАС: Каквим темама се бавите у збирци? И за које теме сматрате да су важне и треба да буду редовно уврштене у књижевност за дјецу?

КЕСИЋ: У збирци “Вилењак Јан” бавим се свим оним лијепим темама које сви требамо да поштујемо и да их се придржавамо - а то су: љубав, пријатељство, помагање другима који су у невољи и једноставно свим оним темама које су универзалне за лијепо и здраво одрастање. Свакако да треба да их се уврсти у дјечију књижевност, јер сви смо свједоци да се у данашње вријеме вреднују некакве друге ствари, а да су овакве нормалне ствари једноставно гурнуте у запећак. Не дозволимо да нам се дјеца изгубе у данашњем свијету другачијих вриједности!

ГЛАС: Колико је значајно да књижевност за дјецу буде и забавна и едукативна и да ли је довољно стављен акценат на то?

КЕСИЋ: Свакако је да је јако битно да књижевност за дјецу буде забавна и едукативна, јер ја као просвјетни радник једноставно знам како дјеца дишу, шта воле, а шта не. Књижевност, тако и настава, треба да буде едукативна јер на тај начин остављамо дјеци у насљеђе све оно што је добро и вриједно. Наравно, колико едукација толико је важно да књижевност буде и забавна, јер дјеца су осјетљиве душице и до њиховог срца, а и њихове пажње, може се доћи само ако је књижевност забавна и ако им држи пажњу. И најбитније, да би дошао до дјечијег срца јако је битно да им понудиш властито срце.

ГЛАС: Колико је књижевности у овом тренутку посвећено најмлађим читаоцима и када бисте могли да издвојите ауторе или дјела, кога бисте посебно препоручили?

КЕСИЋ: Књижевност за дјецу постоји и живи - што ми је јако драго и због тога сам поносан. Овом приликом бих споменуо и мога пријатеља Берислава Благојевића и његовог Гагарина, Шиму Ешића, Исмета Бекрића, Љубивоја Ршумовића и остале. Такође овом приликом бих позвао све 6. новембра у Бански двор на промоцију “Вилењака Јана” у 19 часова. То неће бити само промоција књиге него и вјечног пријатељства, јер саму сам збирку написао у част мог најбољег пријатеља Саше Филиповића, којег ми болест узе 7. децембра 2022. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана