“Ubuntu guitar fest” у Бањалуци отворен концертом Јуре Церковника: Звук гитаре спаја професионалце и ученике

Mиланка Митрић
“Ubuntu guitar fest” у Бањалуци отворен концертом Јуре Церковника: Звук гитаре спаја професионалце и ученике

БАЊАЛУКА - Звуци гитаре и лаганих мелодија створених рукама једног од најистакнутијих младих словеначких гитариста Јуре Церковника отворили су “Ubuntu guitar fest” у концертној дворани Банског двора Културног центра.

Сви љубитељи и поклоници звука гитаре, али и они који тек уче да стварају и свирају, имали су прилику да уживају уз Церковника, али и да науче понешто.

Манифестација коју организује Асоцијација гитариста “102 жице” има намјеру да окупи професионалне музичаре те да кроз различита предавања и такмичења у оквиру фестивала пружи младим музичарима шансу и могућност за напредак.

- Убунту је ријеч афричког поријекла која представља филозофију живота у којој је заједништво основа за животни напредак сваког појединца и друштва у цјелини. Ниједан човјек не може да се оствари живећи сам, одвојен од заједнице. Остварује се и напредује само у друштву. Кад својим радом чини живот заједнице бољим, и његов живот тиме постаје бољи. Фестивал дијели исту визију. Овдје се током три дана сусрећу људи из гитарског свијета који сарађују и утичу једни на друге, а потом и на публику, чинећи тако нашу заједницу бољим мјестом за живот - назначили су раније организатори фестивала који имају жељу да створе манифестацију која ће постати традиционална и одржива.

Дневни програм фестивала обухватио је мастеркласове, такмичења, предавање и промоцију инструмената.

Првог фестивалског дана у Музичкој школи “Владо Милошевић” одржана су такмичења прве и друге категорије, као и мајсторске радионице, које су одржане и у просторијама Академије умјетности Универзитета у Бањалуци.

Другог фестивалског дана такмичили су се учесници треће, четврте и пете категорије, те су одржане мајсторске радионице и представљање инструмената које је водио познати градитељ гитара из Бањалуке Зоран Кувач.

За мастеркласове дневног програма фестивала били су задужени Горан Кривокапић, Јуре Церковник, Зоран Крајишник, Дарко Карајић, Белма Тузовић-Мујкић, Медина Арнаутовић, Стеван Јовић, Игор Мотл, Сандра Сантрач, Наташа Јокић, Виолета Лучић и Сунчица Тркуља.

- Мастеркласови су посебан вид гитарске обуке, при којој гитариста сат времена проведе са полазником, слуша његово свирање и помаже му да свој музички израз унаприједи - додали су организатори.

Друго вече било је предвиђено за концерт Горана Кривокапића у концертној дворани Банског двора.

Фестивал ће бити затворен вечерас у Музеју савремене умјетности Републике Српске концертом младог гитаристе Бориса Поповића, те представљањем побједника такмичења у категорији основних и средњих музичких школа и додјелом награда. Концерт ће почети у 18 часова.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана