У ужем избору за НИН-ову награду 17 романа

Срна
У ужем избору за НИН-ову награду 17 романа

БЕОГРАД - У ужем избору за НИН-ову награду за 2020 годину је 17 романа, саопштено је данас из овог недјељника.

НИН-ов жири начинио је другу селекцију романа који конкуришу за роман године за 2020. године.

У НИН-у ће од 14. јануара бити објављени кратки прикази одабраних дјела, а 25. јануара биће познато ко је 67. добитник најважнијег домаћег књижевног признања.

У ужем избору налазе се, између осталих, нове књиге два књижевника која су раније већ добила престижно књижевно признање, три писца којима је награда претходних година замало измакла и чак четири романа-првенца.

Списак потенцијалних лаурета је сачињен по редосљеду пристизања дјела.

У конкуренцију за НИН-ову награду су романи “Слобода говора” Владана Матијевића, “Што на поду спаваш” Дарка Цвијетића, “Контраендорфин” Светислава Басаре, “Људи без гробова” Енеса Халиловића.

Потенцијални лауреати су и Урош Димитријевић са романом “Сирото мали ратови”, Филип Грујић са романом “Подстанар”, Јовица Аћин са

 У ужем избору су и романи “Прекрасне рушевине” Саве Стијеповића, “Фрактура” Ненада Теофиловића, “Љубавна песма” Срђана Срдића и “Хостел Калифорнија” Звонка Газиводе.

Осим њих, у конкуренцији су и романи “Југословени” Бориса Миљковића, “Ништа није ничије” Бојана Савића Остојића, “Спам” Лазара Пашћановића, “Стојна ветрењача: четири каната” Радована Белог Марковића и “Под оба сунца” Огњена Спахића.

Жири ради у саставу Марија Ненезић, Иван Миленковић, Марјан Чакаревић, Бранко Кукић и Теофил Панчић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана