У Техерану изложена ремек-дјела савремене западне умјетности

Tanjug
Foto: AP

ТЕХЕРАН- Нека од најцјењенијих свјетских дјела савремене западне умјетности представљена су први пут послије више деценија у Техерану.

Предсједник Ирана Ебрахим Раиси противи се утицају Запада, а власти се обрушавају на "девијантне" умјетнике због "нападања иранске револуционарне културе", пренео је АП.

Међутим, хиљаде мушкараца и жена обучених у хиџаб дивило се америчким и европским минималистичким и концептуалним ремек-дјелима из 19. и 20. вијека изложеним овог љета по први пут у Техеранском Музеју савремене умјетности.

Влада иранског шаха Мохамеда Резе Пахлавија, кога је подржавао Запад и његова супруга Фара Пахлави, изградили су музеј и набавили колекцију вриједну више милијарди долара касних 1970-их.

Приликом отварања, приказана су сензационална дјела Пабла Пикаса, Марка Ротка, Клода Монеа, Џексона Полока и других умјетника, чиме је побољшан културни положај Ирана на свјетској сцени.

Само две године касније, 1979, шиитски свештеници су збацили шаха и премјестили дјела у трезор музеја.

Поједине слике, кубистичке, надреалистичке, импресионистичке, чак и поп арт, деценијама су остале нетакнуте како би се избегло вређање исламских вриједности.

Послије ублажавања иранске тврдокорне политике, умјетност је поново почела да излази на површину.

Док су слике Пахвалија, које је урадио Енди Ворхол и неки актови још увијек сакривени у подруму, велики дио Ворхолове колекције је изнијет уз велику помпу.

Посебну пажњу привукла је изложба минималиста која је у току, гдје су приказана дјела 34 западна умјетника.

Преко 17.000 људи је посетило изложбу откако је отворена, наводе у музеју, што је скоро дупло више посјетилаца него на претходним изложбама.

Портпарол музеја Хасан Ноферести рекао је да број људи који долази на изложбу, која траје до средине септембра, показује узбуђење доживљавања дуго скриваних модерних ремек-дјела.

Он наводи и да постоји трајни апетит за умјетност међу младим Иранцима.

Преко 50 одсто од око 85 милиона људи у земљи има мање од 30 година, навела је агенција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана