У наредних мјесец дана Београд добија споменик Александра Невског

Срна
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

БЕОГРАД - Градоначелник Београда Зоран Радојичић рекао је да ће у наредних мјесец дана у Београду бити постављен споменик великом руском кнезу, војсковођи и светитељу Александру Невском, примјеру владара који је успјешно спојио власт и духовност.

Он је подсјетио да је недавно посјетио Санкт Петербург поводом обиљежавања 800 година од рођења Александра Невског, као и да је делегација града Београда присуствовала откривању његовог споменика у санктпетербуршкој лаври Светог Александра Невског.

"Зато ми је драго да ће у наредних месец дана сличан споменик бити постављен и у Београду, у порти Цркве Александра Невског", истакао је Радојичић за ТВ "Вести".

Он је подсјетио да је недавно између Београда и Санкт Петербурга потписан Споразум о сарадњи, који укључује области трговинске, економске, социјалне, хуманитарне и културне сарадње, сарадњу из области екологије, као и план заједничких активности до 2024. године.

Радојичић је напоменуо да се током посјете Санкт Петербургу састао и са замјеником директора музеја "Ермитаж", са којим је разговарао о начину да се Београђанима приближи дио културно-историјског богатства овог музеја који има више од три милиона умјетничких и историјских експоната.

"Водили смо разговоре да организујемо изложбу експоната Ермитажа у Београду, за чију реализацију ће бити потребно нешто више времена, отприлике око годину дана, као и о организацији Дана Ермитажа у Београду, што ће подразумевати састанке стручњака из Београда и Санкт Петербурга у овој области", навео је Радојичић.

Он је додао да ће се заједнички радити на томе да се у догледно вријеме реализују ови договори, саопштила је прес-служба Града Београда.

"Ово ће бити врхунски културни догађаји за све љубитеље уметности у нашем граду", рекао је Радојичић. Према писању сајта "Русија бијонд", у Београду, на Дорћолу, биће постављена биста кнеза, војсковође и светитеља Александра Невског коју су израдили краснодарски мајстори.

Споменик ће бити постављен испред цркве Александра Невског у Београду. Биста је поклон Петербурга Београду поводом обиљежавања 800 година од рођења ове велике историјске личности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана