У марту премијера представе "Дервиш и смрт"

Срна
У марту премијера представе "Дервиш и смрт"

БАЊАЛУКА - Народно позориште Републике Српске припрема нову представу "Дервиш и смрт" коју је по роману Меше Селимовића режирао Дејан Пројковски, а премијера се очекује у другој половини марта.

Умјетнички директор Народног позоришта Републике Српске Владимир Ђорђевић рекао је Срни да ће се екипа која ради ову представу потрудити да на прави начин на позоришним даскама оживи Селимовићево велико дјело. 

"Радимо класичну представу према дјелу које се изучава и као лектира у школама, што нам представља велики изазов", рекао је Ђорђевић. 

Ђорђевић је изразио задовољство јер режију ради Дејан Пројковски из Сјеверне Македоније, који има богато искуство у раду на представама по дјелима свјетских књижевних великана. 

"Пројковски је у региону познат по томе што је радио велике спектакле као што су "Ана Карењина" у Новом Саду, "Браћа Карамазови" у Софији, те очекујемо да ће и од ове представе на посебан начин направити право умјетничко дјело", рекао је Ђорђевић. 

Он је навео да главну улогу игра Златан Видовић, а, осим њега, у представи глуме и Бојан Колопић, Ања Илић, Жељко Еркић, Љубиша Савановић, Ђорђе Марковић, Мирослав Синкић, Борис Шавија и Рок Радиша. 

Према његовим ријечима, "Дервиш и смрт" биће новитет на репертоару овог позоришта који ће се од осталих представа издвајати по костимима и сценографији, али и другим сегментима. 

"Ово је изврсна прилика за домаће глумце да покажу свој таленат у новом свјетлу", истакао је Ђорђевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана