У мају "Дан отворених врата" на Музичкој академији у Источном Сарајеву

Срна
Foto: Срна

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - На Музичкој академији Универзитета у Источном Сарајеву у сриједу, 5. маја, биће организован "Дан отворених врата", када ће будући студенти моћи да се упознају са професорима и приступе полагању "пробног" пријемног испита, рекла је Срни декан Маја Жужа.

Жужа је навела да су на сајту и на "Фејсбук" страници Музичке академије постављени информатори, као и службене електронске адресе наставника и сарадника, а промотивни материјал у електронској форми прослијеђен је свим средњим школама у БиХ.

Новина је, додала је, могућност студирања на буџету за студенте првог циклуса студија.

"У предстојећој академској години на Вокално-инструменталном студијском програму првог циклуса студија имаћемо могућност уписа 23 студента на буџет и два на самофинансирање, док на Музичко-педагошко-теоријском студијском програму уписујемо десет студената на буџет, а шест на самофинансирање", рекла је Жужа.

Она је навела да су покренули и процедуру модернизације наставних планова и програма првог и другог циклуса студија.

"У процесу смо и лиценцирања трећег циклуса студија, на модулима за клавир и виолину. Надамо се да ћемо систематским спровођењем унапређења постојећих смјерова на Музичкој академији и постепеног проширивања новим смјеровима, пружити будућим студентима завидан квалитет образовања", рекла је Жужа.

Она је најавила да ће 11. Интернационални фестивал хармонике "Акордеон Арт плус" у организацији Универзитета у Источном Сарајеву, Музичке академије и Асоцијације за његовање академске музике "Нови звук" бити одржан онлајн од 31. маја од 3. јуна, те Треће Међународно такмичење пијаниста.

Више информација о такмичарском дијелу фестивала, заинтересовани могу да пронађу на сајту њњњ.акордеонартплус.мак.уес.рс.ба и "Фејсбук" страници Музичке академије.

Жужа је подсјетила да Камерни хор Смјера за црквену музику и појање Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву под руководством диригента Рада Радовића, ове године обиљежава двије деценије од оснивања и континуираног рада. Тим поводом ће у периоду од 21. до 23. маја бити одржана централна прослава.

Она је истакла да Музичка академија захваљујући преданом и високо професионалном ангажману диригента Жељке Милановић може да се похвали академским оркестром и хором, а наступиће на свечаној академији поводом Дана Универзитета и на коцерту поводом славе - Свете великомученице Теодосије Тирске.

Према њеним ријечима, наставу су, на основу одобрења ресорног Министарства и одлуке Сената Универзитета, у највећој мјери изводили у учионицама, а интензивно раде и на презентацији, па су тако покренули "Фејсбук" страницу, "Јутјуб" канал и "Инстаграм".

Ускоро ће, како је најавила, ДВД концерта дјела композитора Музичке академије, у извођењу наставника и студената ове високошколске установе.

Жужа је напоменула да су на такмичењима у земљи и иностранству, у дисциплинама соло пјевање и хармоника, студенти освојили велики број лауреатских и првих награда.

Она је рекла да су послије 26 година постојања и успјешног рада Ректорат Универзитета у Источном Сарајеву и Музичка академија ушли у процедуру пројектовања и изградње нове зграде, чиме ће се стећи изузетни услови за будући рад и напредак студената.

Завршетак радова планиран је у септембру 2022. године. "Овим поводом неизмјерну захвалност дугујемо Министарству за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво у Влади Републике Српске, те челницима града Источно Сарајево и општине Источно Ново Сарајево", истакла је Жужа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана