У Источном Сарајеву сутра почиње манифестација "Огледало епског стваралаштва"

Срна
У Источном Сарајеву сутра почиње манифестација "Огледало епског стваралаштва"

ИСТОЧНО САРАЈЕВО- Манифестација "Огледало епског стваралаштва", под мотом "Жене, јунаци епских пјесама", биће одржана од сутра до суботе, 24. октобра, у Културном центру Источном Новом Сарајеву у организацији Гусларског друштва "Филип Вишњић".

Витомир Арсенић, секретар Гусларског друштва "Филип Вишњић" из Источног Сарајава, рекао је данас Срни да ће централни програм ове манифестације бити одржан сутра, са почетком у 19.00 часова, када ће бити изведен музичко-сценски приказ "Жене, јунаци епских пјесама".

Према његовим ријечима, ова манифестација првенствено има за циљ очување културне баштине, епске поезије и гусала.

"У плејади мушких ликова, који прште од јунаштва и снаге, а понекад и од суровости, поносно се уздижу женски ликови наше народне епике. Женски ликови наше усмене баштине нису учестали као мушки, што не значи да су и мање важни. Напротив, у појединим песмама носиоци су највиших етичких норми. Већина наших епских јунакиња поседује највредније људске квалитете - од доброте и пожртвованости, па све до храбрости и мудрости", нагласио је Арсенић.

Арсенић је прецизирао да у програму учествују гуслари Боро Лакић, Немања Тимотија, Никола Матовић и он, као и појци средње музичке школе Средњошколског центра "Источна Илиџа" Тамара Митровић, Милица Ковачевић, Теодора Арсенић и Ана Ковачевић.

Концепт и сценску поставку урадио је режисер Витомир Митрић, који је рекао да се у овом сценском извођењу кроз косовски и покосовски циклус показује стварни значај јунакиња и њихова позиција у епском систему.

"Епски концепт најчешће одражава реалну позицију жене и оквире у којима се стварају изузетни, велики и савремени ликови епских јунакиња", изјавио је Митрић Срни.

Он је истакао да је поетика српског пјесништва, као и историја, а породични и митски типови јунакиња - мајке, љубе, кћерке, дјевојке и виле, сагледавају се као разноврсни типови који откривају правила традиционалне културе.

"Управо због тога, а и због знања, мудрости, моћи и храбрости која припада жени, јесте и најјача одбрана смисла њених ријечи и рефлекс правила које је народни пјевач повјерио женским ликовима", рекао је Митрић.

Због ограниченог броја гледалаца ради поштовања прописаних епидемиолошких мјера и препорука, сценски приказ биће снимљен и емитован на интернет телевизији "Људи говоре", коју ће реализовати Недељко Жугић.

На реализацији и припреми пројекта су радили и професор Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву Пеђа Харт и Немања Пухало.

Техничку реализацију пројекта реализоваће Културни центар Источно Ново Сарајево.

Арсенић је најавио да ће у петак, 23. октобра, са почетком од 11.00 часова у амфитеатру "Бели Вук" на Тврдимићима бити одржана трибина "Епски десетерац - историја која се пјева", на којој ће говорити професори Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Саша Кнежевић и Душан Пејић, а епске пјесме ће изводити гуслари Срђан Трифковић, Неђељко Црњак, Боро Лакић, Немања Тимотија и Витомир Арсенић.

"Ово је традиционална манифестација коју организује Гусларско друштво жФилип Вишњићж Источно Сарајево дванаесту годину заредом, под покровитељством Министарства просвјете и културе Републике Српске, града Источно Сарајево и општине Источно Ново Сарајево, а ове године је манифестација подржана и од Министарства спољних послова Србије - Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону", навео је Арсенић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана