У Грачаници представљен роман Анђелка Анушића “Живот из засједе”

Срна
У Грачаници представљен роман Анђелка Анушића “Живот из засједе”

ГРАЧАНИЦА - У Библиотеци “Даринка Јеврић” у Дому културе у Грачаници вечерас је, у присуству двадесетак поклоника писане ријечи, представљен роман Анђелка Анушића “Живот из засједе”, који говори да нико на простору Балкана није дуже живио нити живи у засједи као што је то усуд Срба.

У осврту на своје виђење живота Срба на међи и у засједи од Немањића до данас, Анушић се посебно осврнуо на прогон и страдање Срба из Крајине у акцијама хрватских јединица “Бљесак” и “Олуја” и покушај да се у новим срединама ослободе међа и засједе, али узалудно.

“О мом песничком и књижевном сабиру посебно ми је задовољство представљање најновијег романа у Грачаници, на Косову и Метохији, где је настала наша писана реч, као што је настало и све друго што чини наше национално биће”, истакао је Анушић, рођени Крајишник.

Он је рекао да још од времена Турака, од Немањића до данас, “живот у засједи” није живот који значи припремити напад на неког, већ је то живот у коме се брани и чува голи живот, да се сачувају национално обиљежје, слобода, достојанство и кућни праг.

“И управо јунак мог романа Вељко Хрваћанин је један од тих Срба из заседе чији корени сежу 800 година уназад и који изгнан у колони, у којој се живот најбоље учио и научио, покушава да опстане опет у заседи, живећи углавном од успомена на онај живот из заседе на Козари”, навео је Анушић.

У осврту на положај српске крајишке књижевности, Анушић је замјерио издавачима и бројним организацијама које се баве промоцијом писане ријечи што величају, удомљавају и са надахнућем примају писце других националности који су у вријеме “Бљеска” и “Олује”, рата у БиХ и бомбардовања СР Југославије стајали на страни злочинаца тапшући на сваки помен прогона или уништења Срба и српства.

У надахнутом осврту, професор Валентина Питулић истакла је да је Анушићев роман “Живот из засједе” успио да споји времена о којима размишљају његови старији јунаци са временима из засједе главног јунака Вељка Хрваћанина.

“Попут његових старијих јунака који не могу да се одрекну битке на Неретви, Сутјеске и комуниста, тако и његов Вељко Хрваћанин, који живи у заседи у једном селу код Ђаковице, а потом у Хртковцима и на крају у Холандији, не може да се одрекне оног живота жтамож, кућног прага и обичаја”, рекла је она.

Питулићева је навела да Анушићев роман представља “менталну одбрану”, односно усуд српског колектива и појединца да “у заседи, у немирним и немилим временима, остане ментално здрав”, те позвала заљубљенике писане ријечи да обавезно прочитају ово дјело.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана