У години короне задржан број чланова Народне библиотеке у Приједору

Срна
Foto: Архива

ПРИЈЕДОР- Народна библиотека "Ћирило и Методије" у Приједору у години коју је обиљежила пандемија вируса корона задржала је број чланова приближан претходним годинама - око 1.500, изјавила је директор ове установе Мара Ећим.

"Број позајмљених књига је око 26.000, док је у 2019. било око 30.000, а број посјета лани је износио 23.000, док их је у 2019. било око 29.000", рекла је Ећимова Срни.

Она је навела да су најчитанији наслови на дјечијем одјељењу "Дневник шоњавка" Џефа Кинија, "Велики талас" Перл Бак и Дизнијеве бајке, а на одјељењу за одрасле "Ловац у житу" Џерома Селинџера, "Његове беле рукавице" Јелене Бачић Алимпић и "Никад нисам" Весне Дедић.

"И даље радимо у режиму затвореног типа како бисмо контакте свели на најмању могућу мјеру и због тога молимо читаоце да користе могућности наручивања жељених наслова или путем телефона 052 211 324 или електронском поштом (нбодраслоЖгмаил.цом и нбдјецијеЖгмаил.цом), будући да корисницима нису дозвољени приступ фонду и задржавање у просторијама библиотеке", појаснила је Ећимова.

Фонд приједорске библиотеке броји око 66.000 библиотечких јединица од којих је око 35.000 до сада унесено у електронски каталог и доступно за претрагу у Кобис програму. Већ другу годину чланови добијају трајне картице уз помоћ којих је поступак посуђивања књига аутоматизован и чије трајање није везано за календарску годину, него за датум учлањења.

"Чланови се обавјештавају мејлом прије истека чланарине и треба да носе картицу са собом и приликом поновног учлањења и приликом позајмљивања књига, а, у случају губитка картице, израду нове плаћају три КМ. Што се тиче цијена чланарине и категорија ослобођених од плаћања, све је остало исто као и лани", додала је Ећимова.

Она је најавила да ће и ове године у седмици светосавља, од 25. до 29. јануара, за основце и средњошколце чланарина бити бесплатна, истичући да су у години короне основци били активнији читаоци од средњошколаца.

"Имали смо 455 основаца, а 370 средњошколаца и 110 студената. Такође, оно што често људи питају, да ли више читају мушкарци или жене - свакако жене", навела је Ећимова.

Будући да су лани организоване само три промоције књига, иако је био планиран много већи број, библиотека је затражила и добила од Градске управе сагласност да средства за те намјене преусмјери у набавку нових наслова и опреме потребне за уношење фонда Градске читаонице у Кобис.

"Набавили смо око 1.200 нових наслова, и то властитим средствима, у акцији жПоклони књигуж, властитим издањима и обавезним примјерком. Библиотекама којима смо надлежни на нашем матичном подручју поклонили смо 160 наслова. Такође смо се мало више активирали на друштвеним мрежама како би што више информација дошло до што више публике", рекла је Ећимова.

Након што је попуњен простор који је за потребе складиштења књига обезбијеђен у рудничкој дирекцији, библиотеци је додатни простор осигурао град узевши у петогодишњи закуп некадашњи ресторан на Уријама.

"Ријеч је о приземном објекту површине 110 метара квадратних, али и он је већ готово сасвим попуњен", додала је Ећимова.

Приједорска библиотека је и даље једина матична библиотека у Републици Српској без сопственог простора, будући да је од 1987. године подстанар у згради Музеја Козаре. Како се библиотечки фонд и програмске активности повећавају, тако и проблем недостатка простора све више ограничава рад ове установе. Мањак радника је такође вишегодишњи проблем. Тренутно их је 10, што је мање од половине предвиђених систематизацијом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана