У Бањалуци представљена изложба “Повратак у свијет илузије”

Срна
У Бањалуци представљена изложба “Повратак у свијет илузије”

БАЊАЛУКА - У Музеју Републике Српске у Бањалуци вечерас је представљена изложба “Повратак у свијет илузије”, која руши стереотипе и промовише учење кроз откривање и непосредан контакт с научним изазовима.

Циљ изложбе аутора Сање Пупац и Иване Панџић, коју ће од сутра моћи да виде и грађани, јесте да разбије предрасуде о посјети музејима и привуче млађе генерације, подстичући их на интеракцију са експонатима, као и на истраживање сталне поставке Музеја.

Директор Музеја Српске Миладин Савић рекао је новинарима да је ова изложба, само под назовом “Откључај свијет илузије и науке” отворена прије двије године на Дан града Бањалука - 22. априла, те да је изазвала опште одушевљење у граду Бањалуци, Српској и БиХ.

Он је додао да је ту изложбу видјело више од 17.000 посјетилаца.

Савић је позвао грађане да посјете изложбу, која је забавна, али и поучна.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да је Спасовдан прилика да се поздрави повратак инстутуција културе на живу сцену.

“Након три мјесеца када су институције културе имале само онлајн програме, ово је практично први догађај отворен за публику у нашем граду и позивам грађане да посјете ову изложбу”, рекао је Радојичић.

Он је изразио наду да ће се и остале институције поново враћати у живот и понудити грађанима различите садржаје.

“Још нису дозвољени концерти, представе, већа окупљања, али Музеј Српске и Народна универзитетска библиотека већ могу да раде и радујем се свему новом што ће нам бити представљено. Вјерујем да бањалучка публика жељно очекује различита догађања”, рекао је Радојичић.

Према његовим ријечима, вечерашњи догађај и поставка “Повратак у свијет илузије” наставак је веома посјећене и популарне изложбе, тако да је то разлог више да се дође у Музеј Српске.

Панџићева је рекла да је ова изложба наставак изложбе од прије двије године, додавши те да је концепт исти.

“Играмо се са оптичким илузијама, играмо се са нашим познавањем семих себе и својих чула и колико не можемо да вјерујемо ономе што наше очи виде”, навела је она.

Сања Пупац је истакла да су се у Музеју ове године мало више фокусирали на то “усликај се и окачи на друштвене мреже”, односно промоцију Музеја и онога што је урађено.

“С обзиром да омладина тежи томе и у Музеју смо ишли у корак са трендовима и томе се прилагодили”, нагласила је она.

Портпарол “М:тела” Милица Кондић рекла је да је ова компанија као спонзор подржала изложбу с обзиром да су култура и умјетност важан стуб сваког друштва.

Према њеним ријечима, “М:тел” као друштвено одгворна компанија жели да подржи што више догађаја из области културе.

Представљању изложбе присуствовала је и помоћник министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана