У 91. години преминуо француски глумац Жан Луј Трентињан

Танјуг
Foto: Принтскрин

ПАРИЗ - Легенда француске кинематографије, глумац Жан-Луј Трентињан преминуо је у петак ујутру у 91. години у својој кући у региону Гард у јужној Француској.

Током блиставе 60-годишње каријере, у 160 остварених улога суптилна, моћна глума и препознатљив глас овог глумца оставили су неизбрисив траг и у француској и у европској, али и у свјетској кинематографији.

Попут његових колега, легенди седме уметности Ива Монтана, Алена Делона и Жерара Депарђеа, Трентињан је направио импресивну каријеру сада већ антологијским улогама и стекао славу изван своје Француске: од свог продора у филму "И Бог створи жену" (1956.) са Брижит Бардо, у филму добитника Златне палме за режију Клода Лелуша "Мушкарац и жена" (1966.) са Анук Еме, која је освојила Златни глобус, БАФТА и Оскара, до филма "Љубав"“ (2012.), за који је Трентињан освојио француског Цезара за најбољег глумца, преноси портал ТВ Франс 24.

Шездесетих и седамдесетих година прошлог вијека није прошла година без великих глумачких успјеха славног уметника.

Глумио је у филмовима највећих европских редитеља: сарађивао је у два филма са Михаелом Ханекеом, са легендарним Клодом Лелушом и Клодом Шабролом, Ериком Ромером, Клодом Беријем, Франсоа Трифоом, Бернардом Бертолучијем, Дином Росијем.....

Дискретан, мистериозан, недокучив, умјетник који једва да се појављивао икада на "црвеном тепиху", без интервјуа у најтиражнијим новинама или ударним ТВ терминима, Трентињан је до краја невољно носио терет филмске звијезде.

"Био сам изузетно стидљив. Слава ме никада није занимала", изјавио је у јулу 2018. године у разговору са новинаром јутарњег програма ТВ Ница када је и најавио да приводи крају своју славну каријеру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана