Трумбеташ Петровић: Пјевање је мој живот

Танјуг
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - Гошћа нове епизоде видео серијала "Тањуг Рефлектор" била је оперска певачица Јасмина Трумбеташ Петровић која је говорила о својој улози у опери "Тоска" која се враћа 19. јануара на велику сцену Народног позоришта у Београду. "Нисам је певала три године.

Морам рећи да сам изузетно везана за ту улогу и поносна зато што је Удружење музичких уметника када сам је 2014. године први пут певала прогласило за најбољи догађај сезоне, а мене за најбољег спорана у тој улози", рекла је Трумбеташ Петровић. Споранитскиња је нагласила да улогу у "Тоски" доживљава као повратак на сцену, јер посљедње три године није много наступала због дужности директорке Опере Народног позоришта али и околности изазваних пандмијом Ковид-19.

"Ту су били спорадични концерти на којима сам наступала, али сад се радујем што се враћам ономе што сам исконски у души, без чега уметник не може да живи. Певање је мој живот, ја сам преодређена да то радим у животу и због тога се много радујем и свакодневно радим на тој улози", рекла је Трумбеташ Петровић. Према њеним речима, опера је комплексно уметничко дело за које се некад говорило да је привилегија богатих због своје скупоће, док су талентовани људи који су се бавили њом углавном били из сиромашних слојева. Опера је скупа ументост састављена из више сегмената - у једној представи учествује и више од 150 људи у оркестру, хору, затим солисти...

"Пандемија је учинила да спустимо завесе и правимо неке концерте у прошлој сезони. Нисмо очекивали да ће оволико да траје. Две године је дуг период, а уметници без интеракције са публиком заиста немају то надахнуће", оценила је Трумбеташ Петровић. Прошле сезоне радило се да се пронађу разни начини да уметници буду пред публиком, па је тако направљено 50 различитих концерта како би наступали оркестар, хор и солисти. "Уметник не постоји ако не наступа. Може да се прави лајв стрим преко видеа али није то то", нагласила је Трумбеташ Петровић. Према њеним речима, на почетку пандемије "страх је био велики" јер је вирус био непознаница, међутим сад је већина људи вакцинисана и публику 19. јануара би требало да очекује "Тоска" са "читавом сценографијом, оркестром у оркестарској рупи што није било до сада због мера".

Трумбеташ Петровић је рекла да планира да се врати улогама које је мање певала, као што је насловна у "Манон Леско" Ђакома Пучинија коју је отпевала само једном пре две године, а нада се да ће поново до краја ове сезоне. "Затим ''Мадам Батерфлај'' и у плану су ми концерти. Имам неке идеје за нешто што се не чује сваки дан...И нове улоге, наравно зависно од планова које опера има", закључила је сопранисткиња.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана