Тривићева отворила изложбу “Свети Сава Српски”

Срна
Тривићева отворила изложбу “Свети Сава Српски”

Бањалука - Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић отворила је вечерас у Бањалуци изложбу “Свети Сава Српски”, истичући да ова поставка има велики значај у ширењу сазнања о првом српском архиепископу и просвјетитељу.

Изложбу, чији је аутор музејски савјетник Историјског музеја Србије Андреј Вујновић, организовао је Републички секретаријат за вјере поводом обиљежавања 800 година од успостављања самосталности Српске православне цркве /СПЦ/.

“О Светом Сави не треба много говорити, сви смо о томе учили доста од наших старих, током редовног школовања и посебних едукација СПЦ. Школе у Републици Српској имају обавезу у наставним плановима и програмима да ђаке упознају о животу и дјелу Светог Саве”, истакла је Тривићева у обраћању присутнима.

Тривићева је подсјетила да је Министарство просвјете и културе Републике Српске раније са Министарством културе и информисања Србије потписало Меморандум о српском културном простору, у складу са којим је култура Срба тамо гдје су они некада живјели, гдје сада живе и гдје ће у будућности живјети.

Она је рекла да је Републички секретаријат за вјере преузео велики пројекат и задатак да у три године дјеловања покаже и приближи свим грађанима, али и гостима шта је то чиме Република Српска располаже и како промовисати све културне и духовне вриједности СПЦ која обиљежава осам вијекова постојања.

Директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић рекао је да поводом 800 година самосталности СПЦ ова изложба треба да покаже историјску и духовну димензију Светог Саве.

Аутор изложбе Андреј Вујновић рекао је да је намјера изложбе да предочи и рецепцију лика Светог Саве у дужем периоду.

“Наша намјера је да овом изложбом покушамо назначити оно шта је стварна и реална била Савина историјска личност, али исто тако да назначимо све оно што је Сава и у области књижевности, умјетности и права оставио српском народу. Врло је важно је да је Сава нормирао и принципе српске државе”, истакао је Вујновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана