Изложба умјетнице Нине Бабић до краја јула у Банском двору у Бањалуци: Поглед на насиље очима истине

Миланка Митрић
Изложба умјетнице Нине Бабић до краја јула у Банском двору у Бањалуци: Поглед на насиље очима истине

БАЊАЛУКА – Родно засновано насиље, као један од највећих проблема данашњице, својом поставком “Насиље у насљеђе” обрадила је бањалучка умјетница Нина Бабић, а своје радове представила је у Банском двору Културном центру.

Ова изложба отворена је у великом изложбеном салону ове установе, а обухвата нови циклус дјела, слике и објекте, све увезане поменутом темом. Намјера умјетнице била је да покаже истину  у најчистијем облику и све грозне стране реалности, те да укаже на то да од насиља не можемо да окрећемо главу.

 - Нажалост тема којом сам одлучила да се бавим је код нас још табу. Мој циљ је био да посматрач изађе из своје зоне комфора, да схвати како се заиста осјећају жртве насиља, да би сваки појединац и на крају једно друштво могло да схвати тежину тога. Ми смо склони да насиље у породици пакујемо у машне, да не приказујемо истину, а ја сам овом изложбом жељела да прикажем стварне радње и процесе кроз које жртве пролазе. На овој поставци радила сам двије године, припрему је пратило обимно истраживање и много разговора са жртвама насиља. Ушла сам у Сигурну кућу, осам жена је било храбро и ја им се дивим, јер су ми уступиле свој идентитет и дозволиле да њихове приче испричам кроз своје радове - рекла је умјетница Нина Бабић.

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић на отварању изложбе рекла је да је Бабићева показала на какав начин умјетност умије да укаже на велике друштвене проблеме и да шаље снажне поруке.

 - Министарство просвјете и културе РС подржало је овај вид преношења снажне поруке, јер жртве насиља су свуда око нас, а ми морамо да будемо подршка са двије стране - институционално, али и као обични грађани који када видимо да се нешто дешава, не окрећемо главу, већ будемо иницијатори разговора и тражења начина да  жртве буду заштићене – навела је Тривићева.

На отварању изложбе посјетиоци су имали прилику да погледају и перформанс који су извеле глумице Ања Илић, Миљка Брђанин и Ђурђа Вукашиновић.

Изложба ће бити отворена до краја јула.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана