Тривићева отворила “Дане Југословенске кинотеке”

Срна
Тривићева отворила “Дане Југословенске кинотеке”

БАЊАЛУКА - Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић отворила је вечерас у Бањалуци Манифестацију “Дани Југословенске кинотеке у Републици Српској” у оквиру које је промовисана монографија ове кинотеке поводом 70 година њеног постојања и планирано неколико значајних филмских пројекција.

Тривићева је у Културном центру Бански двор рекла Срни да кинотеке у Србији и Српској имају успјешну сарадњу која ће у наредном периоду бити оснажена на плану едукација и чувања архивске грађе, односно републичких документарних и играних филмова.

“У том смислу неспорна је чињеница да Српска у свом фундусу има заиста вриједна дјела која кроз овакве и сличне програмске активности требају бити представљена широј јавности”, каже Тривићева.

Директор Кинотеке Републике Српске Сњежан Лаловић изјавио је новинарима да је Југословенска кинотека значајна у свјетским оквирима према броју филмова и кинематографија у свом архиву, те да је сарадња двије кинотеке увијек била на високом нивоу.

“Наш задатак није само чување, обрада и прикупљање архивске грађе, већ и приказивање и популаризација филма”, рекао је Лаловић.

Он је навео да Кинотека Српске има респектабилан фонд филмова и филмских плаката, али и музеј, којим се може мало ко похвалити на Балкану, те додао да ће на манифестацији бити приказан и филм о скидању плоче Гаврилу Принципу са Музеја “Младе Босне” у Сарајеву.

Управник Архива Југословенске кинотеке Александар Саша Ердељановић је изјавио да ће изванредна сарадња са Кинотеком Српске бити настављена.

“И то на плану дигитализације и дигиталне рестаурације”, истакао је Ердељановић и навео да је Југословенска кинотека даровала Кинотеци Српске више од 300 играних филмова.

“Дани Југословенске кинотеке у Републици Српској” трајаће и сутра.

На овом догађају вечерас су приказани филмови снимљени у БиХ од 1910. до 1941. године, а за сутра је у оквиру “Сјећања на редитеља Горана Паскаљевића” планирана пројекција филма “Посебан третман”.

Гост манифестације је био и стручни сарадник Архива Југословенске кинотеке Божидар Марјановић, а на отварању били су бројни љубитељи филма из Српске и Бањалуке.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана