Тривић: Српски и руски народ усмјерени једни на друге

Срна
Тривић: Српски и руски народ усмјерени једни на друге

БАНЈАЛУКА - Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић отворила је у Бањалуци изложбу “Толстој и Достојевски у српској култури” и том приликом оцијенила да су српски и руски народ имају заједничку културу и одређена културна обиљежја.

Изложба открива мало познате, директне везе између славних руских писаца и српског народа, њихова залагања за српска питања, за руске добровољце у српско-турском рату.

Изложбу чини 15 плаката посвећених Достојевском и 15 плаката о Толстоју.

Тривићева је истакла да су српски и руски народ усмјерени једни на друге, те да ће дах руске књижвености осјетити и посјетиоци Народне и универзитетске библиотеке у Бањалуци.

Она је навела да је ова изложба користила архивску грађу неколико праваца, од позоришне, архивске, преко књижевне.

Тривићева је истакла да ресорно министарство увијек подржава изложбе, посебно када се величају два велика књижевника, како Толстој, тако и Достојевски, који су оставили траг у књижевности која се обрађивала и кроз образовне системе и шире.

“Сигурно је утицала на многе наше области, не само књижевности, већ и културе у цјелини”, рекла је Тривићева новинарима.

Аутор изложбе Наташа Булатовић рекла је да је идеја изложбе да се прикаже како су Срби са простора бивше Југославије доживљавали ову двојицу писаца кроз критику, преводилачке радове, издаваштво, филмове, драмску умјетност.

Булатовићева, која је библиотекар у Библиотеци града Београда, напоменула је да су 2011. године урадили ову изложбу за Дане српске културе у Москви и Санкт Петербургу.

Директор Народне и универзитетске библиотеке Републике Срске ЛЈиља Петровић Зечић рекла је да је много додирнх тачака између Толстоја и Достојевског, али и њих двојице са српском културом.

Она се нада да ће Бањалучани погледати ову изложбу, која ће бити отворена наредних 30 дана.

Директор Библиотеке града Београда Јасмина Нинков навела је да је сарадња те институције културе са Народном и универзитетском библиотеком Српске изванредна.

Она је рекла да су библитеке у вријеме пандемије вируса корона биле сучене са великим изазовима, те је за септембар најавила научни скуп “Библионет”, на којем ће бити разматрана ова тема и размијењена искуства међу библиотекарима.

Изложбу “Толстој и Достојевски у српској култури” је приредила Библиотека града Београда, а ове године се обиљежава 200. година од рођења Фјодора Михајловича Достојевског. /крај/куп/ам/фото/фоно

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана