Тривић: Рајко Петров Ного - узор за нова покољења

Срна
Тривић: Рајко Петров Ного - узор за нова покољења

БАЊАЛУКА - Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић упутила је саучешће породици угледног књижевника, академика и сенатора Републике Српске Рајка Петрова Ноге, те је поручила да траг који је створио величином свог дјела, ведром особеношћу и бритком мисли, остаје неизбрисив и сачуван као узор за нова покољења.

Она је нагласила да одлазак великана српске поезије, књижевног критичара, есејисте и научног прегаоца представља ненадокнадив губитак за српску књижевну и научну мисао.

"Углед који је живио завриједио је сопственом изузетношћу и њоме је задужио будуће генерације на очување и бригу о његовом дјелу", навела је Тривићева у телеграму саучешћа.

Она је саучешће упутила у име Министарства просвјете и културе Републике Српске и у своје име породици и пријатељима угледног књижевника, те руководству и члановима Академије наука и умјетности Републике Српске, као и свим поштоваоцима изузетног дјела Рајка Петрова Ноге.

Академик и сенатор Републике Српске Рајко Петров Ного преминуо је јутрос у 77. години.

Рођен је 13. маја 1945. године у селу Борија, у Херцеговини, а као дјечак дошао је у Сарајево и ту започео школовање. Из Сарајева се 1982. године преселио у Београд.

Од 2000. године предавао је поезију и критику на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву.

За дописног члана Академије наука и умјетности Републике Српске изабран је 27. јуна 1997, а за редовног 21. јуна 2004. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана