Тривић: Пуна подршка министарства фестивалу “Ухвати филм”

Срна
Foto: Срна

БАНЈАЛУКА - Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић рекла је да ресорно министарство даје пуну подршку Међународном филмском фестивалу “Ухвати филм” Бањалука, имајући у виду чињеницу колико се фестивал изградио кроз саму организацију и какав је квалитет програма.

Прије отварања фестивала у Бањалуци, Тривићева је рекла новинарима да ова манифестација траје већ 10 година и да то довољно говори колико је фестивал развио један потпуно нови формат филмова, у који су укључена лица са инвалидитетом и потешкоћама у развоју, чиме су показали да могу бити равноправни чланови друштва.

 “Циљ фестивала јесте да се кроз филмску умјетност допринесе смањењу социјалне дистанце према лицима са инвалидитетом, промовишући потенцијале и могућности”, истакла је Тривићева.

Она је најавила да ће ресорно министарство до краја ове године, према приједлозима локалне управе и самоуправе, у потпуности финансирати приступне рампе, како би лица са инвалидитетом несметано могла да улазе у установе културе.

Директор Фестивала “Ухвати филм” Бањалука Душица Липовац рекла је да ће у току програма бити приказана 32 филма из свих крајева свијета – НЈемачке, Италије, Шпаније, Велике Британије и других земаља.

“Сви филмови кроз тему инвалидности отварају табу теме и разбијају предрасуде. Овим фестивалом на неки начин дајемо подршку и филмским редитељима и ауторима како би што више промовисали инвалидност кроз филмску умјетност”, истакла је Липовчева.

Након отварања публика ће моћи да погледа документарни филм “Застани и послушај” режисера Емира Зумбул Капетановића, у оквиру пројекта “Изградимо заговарачку платформу за социјалну укљученост у БиХ – Застани и послушај”, који финансира ЕУ.

Овај пројекат спроводе фондација за социјално укључивање у БиХ и Иницијатива за бољу и хуманију инклузију БиХ.

Фестивал ће трајати до четвртка, 21. октобра, у Музеју савремене умјетности Републике Српске.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана