Традиционална “Гласова” смотра писане ријечи од 14. до 20. септембра: Богатија понуда уз подршку Србије

Милијана Латиновић
Традиционална “Гласова” смотра писане ријечи од 14. до 20. септембра: Богатија понуда уз подршку Србије

БАЊАЛУКА - Традиционални “Гласов” Сајам књиге окупиће од 14. до 20. септембра љубитеље писане ријечи у Бањалуци, а како би понуда била још богатија, уз подршку Министарства културе и информисања Србије на јединственом штанду представиће се и аутори и издавачи с оне стране Дрине који нису раније учествовали на овој манифестацији.

Иако је пандемија лани свима помрсила конце, “Глас Српске” није дозволио да се ова манифестација угаси па је организовао онлајн промоцију издања, а ове године циљ организатора је да дворана “Борик” у којој ће бити одржан 26. сајам, седам дана буде највећа библиотека на једном мјесту.

Руководилац Сајма књиге Петра Ивић истакла је да су дешавања у вези са термином одржавања 65. Београдског сајма створила много проблема, али да је, након што је Београдски сајам помјерио термин за октобар, захваљујући разумијевању руководства дворане “Борик” омогућено да Бањалучки сајам ипак буде одржан у традиционалном септембарском термину.

- Основни циљ нам је да очувамо манифестацију. Настојимо да из године у годину на нашем сајму буде што више реномираних издавача из окружења те да понуда издавача, књижара и дистрибутера буде што разноврснија, са попустима који ће омогућити да књижевна дјела и стручна литература буду доступни свим љубитељима писане ријечи - рекла је Ивићева. Нагласила је да је циљ организатора да сајам прати што већи број промоција са учешћем већег броја књижевника и младих писаца.

Ивићева и руководство “Гласа” наглашавају добру сарадњу са Представништвом РС у Београду, уз чију несебичну подршку је “Глас Српске”, као најстарији дневни лист у Српској и БиХ и једини на ћирилици на овом простору, направио искорак и остварио сарадњу са Министарством културе и информисања Србије.

- Желимо привући што већи број издавача на 26. сајам. На недавно одржаном састанку у Министарству културе и информисања договарали смо наступ издавача, прије свега оних са мањом издавачком продукцијом на заједничком штанду Србије. Вјерујем да је ово почетак успјешне сарадње “Гласа” и Министарства, не само када је у питању сајам него и активности на очувању и промовисању ћирилице - поручила је Ивићева.

Виши савјетник у Министарству културе и информисања Србије Младен Весковић рекао је за “Глас Српске” да су Србија и Српска до сада наступале заједно на сајмовима у Москви, Солуну и Лајпцигу те да ту праксу треба наставити и на домаћем терену.

- Публика ће имати прилику да се сусретне и са мањим издавачима који ће се први пут ове године представити на заједничком националном штанду. На овај начин, уз подршку министарства, они имају прилику да изложе књиге и да организујемо адекватан програм који би подржао сајам као манифестацију да буде и садржајнији и занимљивији. То је прилика да публика осим књижевника види и неке занимљиве публицисте, историчаре и економисте које нису у прилици да се сретну често. И на овај начин јачамо културне везе између Београда и Бањалуке - рекао је Весковић.

На састанку у Београду осим са Весковићем, представници “Гласа” разговарали су и са помоћником министра за савремено стваралаштво и креативне индустрије Радованом Јокићем те шефом кабинета министарке културе и информисања Браниславом Маричићем. Састанку је присуствовао и шеф Представништва РС у Београду Млађен Цицовић.

Сарадња

Младен Весковић је казао да би било одлично да се сарадња Србије и Српске на пољу културе настави и у будућности.

- Било би лепо да сарадња попут ове са Сајмом књиге у Бањалуци буде настављена и у другим општинама и градовима у Српској - поручио је Весковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана