Тозовац сахрањен у Алеји заслужних грађана у Београду

Срна
Foto: blic.rs

БЕОГРАД - Предраг Живковић Тозовац, великан југословенске и српске народне музике, сахрањен је данас у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.

Тозовац је испраћен у присуству породице и пријатеља и уз његову пјесму "Виолино не свирај", коју је одсвирао Александар Софронијевић, пренијели су београдски медији.

Предсједник Србије Александар Вучић је послао вијенац са написом "Легенди наше народне музике", док је министар спољних послова Србије Никола Селаковић дошао да пошаље посљедњи поздрав великану народне музике.

Претходно је одржана комеморација на којој су се породица и пријатељи опростили од Тозовца.

Тозовац је преминуо у уторак, 6. априла, од посљедица вируса корона у 85. години.
Његове најпознатије пјесме су "Тражићу љубав нову", "Влајна", "Јесен у мом сокаку", "Мирјана", "Ти си ме чекала", "Виолино не свирај", "Овамо Цигани", "Очи једне жене", "Празна чаша" и друге.

Предраг Живковић Тозовац је, осим хармонике, научио да свира бубњеве и трубу како би зарадио, а прве пјесме снимио је 1965. године.

Постао је познат 1967. године пјесмом за сингл плочу "Испод липе, крај потока".

Исте године снима четири сингла у дуету са Силваном Арменулић /"Девојчице гарава"/.

Његова велика популарност почиње 1971. године, када побјеђује на Пјесми љета композицијом "Мирјана", а сљедеће године опет побјеђује пјесмом "Очи једне жене" и потврђује статус најпопуларнијег пјевача.

Међутим 1972. снима пјесму "Јеремија" коју тадашње комунистичке власти сврставају у четничке, због чега је морао да се склони код пријатеља у Њемачку.

Када се након двије године вратио у Србију, власти су му одузеле пасош. Упркос томе, остао је миљеник публике и наставио да пјева свим који га воле.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана