Тимотијевић: Било би добро да српске серије заживе у Европи

Танјуг
Тимотијевић: Било би добро да српске серије заживе у Европи

БЕОГРАД- Тренд снимања играних ТВ серија у Србији и даље је у експанзији, а саговорници Танјуга драмски умјетници Милош Тимотијевић, Немања Ћеранић и Иван Томић, слажу се с тим да је ријеч о великој тржишној утакмици без краја.

Редитељ Немања Ћеранић, који ће ускоро имати премијеру свог дебитанстског филма “Лихвар” на ФЕСТ-у, запажено искуство је стекао у раду на гледаним серијама “Група” и “Швиндлери”.

- Мислим да је овај тренд сјајан зато што су неке млађе колеге добиле прилику да раде. Докле ће све ово трајати, тешко је процијенити, али је сигурно да ће неке колеге искористити шансу и наметнути себе за сличне пројекте у будућности - казао је Ћеранић.

Глумац Иван Томић присутан је у три серије, претежно у жанру теленовела - "Тајне винове лозе", "Игра судбине" и "Љубав испод златног бора", које ће имати и своје наставке током наредне сезоне.

- Тренд невероватне продукције ТВ серија је почео и пре пандемије, али ми се чини да је свој највећи узлет достигао управо током периода ковида 19, и поклопио се са свим стриминг платформама - истиче Томић.

Он је сигуран да престанак владајућег тренда у настајању ТВ серија неће скоро престати.

-Сваки дан се реализују нове серије и томе се не види крај. Све док публика буде желела да гледа ТВ серије оне ће настајати у садашњој брзини - уверен је глумац.

Јунак крими серије "Беса" Милош Тимотијевић, чија се друга сезона увелико снима анализира и економске аспекте хипер-продукције серија.

-Докле год имате конкуренцију, дакле сукоб два оператера, самим тим борбу за неку врсту превласти, или игре престола на тржишту, онда имате и хипер-продукцију - објаснио је Тимотијевић своје гледиште.

У Србији се и даље снима 40 до 50 телевизијских серија што се никада у историји земље није десило.

Тимотијевић истиче да квантитет у неким случајевима рађа квалитет, али се боји да њега нема у довољној мјери.

- Волео бих да од тих 40 серија, бар пет пројеката угледа светлост дана ван нашег региона и заживи на неким другим телевизијама у Европи и свету. Не схватамо ту чињеницу, да, уколико желимо да правимо филмове и серије наредних 50, 70, 100 година, не смемо да их снимамо само за нашу публику. Домаће тржиште је сувише мало, а теме су доста локалне. Морамо да размишљамо о европском, светском поднебљу. Превише смо се заробили у локалним причама као што је био случај са југословенском школом телевизијског играног програма - казао је Тимотијевић.

Како каже, када причате са Енглезом, Италијаном или Французом који је погледао неки наш филм, схватите да има превише локализама, и да они то једноставно не могу да разумију.

- Било би добро да има више пројеката као што је "Беса", јер таква серија кореспондира са људима свуда у свијету, у Шведској, или Арапским земљама – нагласио је глумац.

Признаје да је веома незгодно када глумац улази у сљедеће пројекте, јер се снима доста брзо а продуценти желе да штеде на укупном буџету серија.

- Глумац нема много времена да се посвети пројектима који га чекају. Пандемија је донела сама нешто ново да ништа није сигурно нити се може планирати. Иначе је проблем да глумци не знају све до 15 дана пред почетак продукције шта тачно снимају. често нас зову са предлогом да снимање почне за две три недеље - каже Тимотијевић.

Према његовом мипљењу, морао би да се промијени цијели систем и да се аутори и продуценти уче од Европљана како се то ради,

- Недостају нам жанровски различити пројекти. Одједном се појавила ера трилера и крими серија, а онда су се људи тога заситили.Мада опет, тај жанр јесте далеко најузбудљивији за серије, и за писање, играње, снимање.Лично, највише волим да гледам кримиће - подвукао је умјетник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана