Тихомир Илијашевић, директор Галерије “Сретен Стојановић”, за “Глас Српске”: Судбина портрета је попут вина

Снежана Тасић
Тихомир Илијашевић, директор Галерије “Сретен Стојановић”, за “Глас Српске”: Судбина портрета је попут вина

ПРИЈЕДОР - Портрет је бескрајно захтјеван мотив и прате га одређене границе, јер портрети одлазе. С једне стране остаје један мали жал за њима, а опет са друге стране ако је отишао код некога кога сам цртао он је вјероватно био задовољан тим радом.

Рекао је за “Глас Српске” Тихомир Илијашевић чија изложба радова је затворила прошлогодишњу изложбену сезону у Галерији “Сретен Стојановић” у Приједору. Он се, као директор галерије, осврнуо и на планове за ову годину и садржај који припремају.

Поставка обухвата тридесетак великих и 25 малих тзв. кроки или линеарних портрета, на којима се налазе многи ликови из свијета умјетности, књижевности, музике и обичних људи, бројних Приједорчана те је због тога изложба још интересантнија.

Илијашевић, који је иначе директор ове установе, нагласио је да је судбина портрета попут вина.

- Они као и вино морају да одстоје, да одлеже. Али ако ставите у буре кисело вино, оно ни за сто година неће бити добро вино. Тако је и са портретима - казао је Илијашевић.

Он је додао и да је ово посљедња његова самостална изложба којој су претходиле многе групне изложбе широм свијета.

- Док сам био студент рекао сам себи, један изложба послије студентских дана, једна у средњим годинама и једна у овим, како год да се оне зову -  рекао је Илијашевић.

Он је најавио да ће у галерији и ове године бити организовано дванаест изложби и двадесетак концерата, десетак књижевних вечери, промоција што ауторских вечери што промоција књига.

- Имамо одличну сарадњу са Музејом Козаре тако да ћемо имати двије изложбе у сарадњи са њима. Једна се односи на изложбу радова на папиру малог формата, а предсједник жирија  тог фестивала, иначе Чилеанац ће овде имати самосталну изложбу - објаснио је Илијашевић.

Иначе изложбени сезону у овој години почеће с изложбом Десимира Денића која ће бити организована у оквиру циклуса представљање доајена српске ликовне умјетности.

- Биће изложени његови витражи, мозаици и нека архитектонска рјешења, а поред тога и цртежи из области анатомије, тако да ће то би један мали пресјек његовог рада - истакао је Илијашевић.

Ријеч је о  редовном професору са Академије примењених уметности из Београда  који је био ментор прошлогодишњег Фестивала цртежа и музике чија је тема била техника витраж.

- Ми смо прошле године са ове академије добили велику повељу  у рељефу поводом 75. година њиховог рада, а на основу дугогодишње сарадње и стварно смо поносни на ту награду - навео је Илијашевић.

Ни ове године неће изостати Фестивал цртежа и музике, и то његово 14. издање.

- Још се ломимо око тога која ће бити техника којом ће радити учесници фестивала јер смо скоро све технике прошли, које су изводљиве у овом простору, па и оне које нису биле изводљиве, успјели смо да их радимо - додаје Илијашевић и истиче да ће галерија бити на располагању младим умјетницима, што је јединствена прилика за њих да представе своје радове.

ЗОРАН КОСТИЋ

- То је писмо сликара, то је писмо мајстора и данас на овим просторима у свијету српског сликарства Тихомир Илијашевић слови за једног од најбољих портретиста нашег времена - рекао је пјесник Зоран Костић о портретима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана