Теодора Јурић-Миљуш, сликарка, за “Глас Српске” у сусрет изложби у Приједору: Оплемењена душа први корак ка промјенама

Илијана Божић
Теодора Јурић-Миљуш, сликарка, за “Глас Српске” у сусрет изложби у Приједору: Оплемењена душа први корак ка промјенама

ПРИЈЕДОР - Велика част, али и изазов је представити своју идеју и себе кроз дела новој публици. Сам циклус “Connexa”, осим естетског надражаја, носи важну универзалну поруку те је излагање истог ван граница моје земље нешто што ме посебно радује.

Казала је то у разговору за “Глас Српске” сликарка Теодора Јурић-Миљуш из Београда, чија ће изложба “Connexа” циклуса бити отворена вечерас, у 20 часова, у галерији “Сретен Стојановић” у Приједору.

 Она је истакла да ово није њен први циклус амбалажа, али да је са “Connexа” циклусом осјетила потребу да уради нешто више, да створи нешто ни из чега.

- Желела сам да створим нешто ново и другачије, а опет свима блиско и познато. Идеја се развијала из моје жеље да употребим неупотребљиво и уништено, да поправим, да улепшам. Физичким чином стварања кроз рециклажу и пренамену одбачених предмета желела сам да снажније пренесем своју поруку и на неки начин да практично покажем изузетне могућности уколико се има жеља и идеја - рекла је Јурић-Миљушева.

Спајањем природних елемената и људских творевина својим дјелима ствара хармонију, а како је казала баланс постоји у свему око нас, па и у нама само би требало да га откријемо и практично примијенимо на свакодневицу.

- Увек дајем слободу својој публици да тумачи моја дела на основу личног утиска. Не желим да едукујем и сматрам да би било погрешно да дајем инструкције за схватање мојих идеја, јер је свака креација вишеслојна и може бити протумачена на разне начине чак и од мене саме - рекла је она.

Додала је да јој је жеља да публика буде испуњена позитивним осјећањима, да буде надахнута и да се добро проведе окружена свијетом који је креирала. Говорећи о умјетности Јурић-Миљушева је испричала да, иако припада млађој генерацији умјетника који стављају акценат на то шта желе да кажу, она и даље вреднује традиционалне вриједности и естетске квалитете.

- Не мислим да је нужно да дела сама по себи морају бити протестни транспаренти да би носила промене. Лепота неког дела, било да је ликовно, кинематографско, музичко или слично сама по себи уноси промене у живот онога који је конзумира и оплемењује га, а оплемењена душа је први прави корак ка великим променама - објаснила је она.

Нагласила је да је регион, упркос свему што се дешавало и ономе кроз шта и данас пролазимо, изњедрио масу талентованих људи.

- Имамо добру уметничку сцену, на високом нивоу и не заостајемо ни у чему за светским стандардима. Имамо и уметнике из региона који су светски лидери у одређеним областима уметности. Можда нас свакодневна борба и не тако лак живот и покреће - казала је Јурић-Миљушева.

Ова умјетница наставља са радом на “Connexа” циклусу, чији ће други дио “Летња ноћ” бити изложен у галерији “Атријум” у Београду.  Уз то посветила се и љубави према примијењеној умјетности и почела да израђује накит од дрвета који након обраде и осликава.

- Трећи пројекат, који ми је посебно близак срцу, је на самом почетку. Колекција асамблажа и инсталација биће састављена од предмета који су обележили догађаје у мом животу, илустрованих сећања и свега што сам годинама скупљала јер је у мени будило одређена осећања - рекла је она и додала да је ту ријеч о успоменама.

Инспирација

Теодора Јурић-Миљуш је испричала да инспирацију проналази у свему што је окружује.

- То је природа са својим фантастичним облицима и могућностима, градови и архитектура, људи и догађаји, као и моја осећања. Стварање новог и жеља за улепшавањем и оживљавањем старог је моја животна снага - рекла је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана