Телебаку уручена “Кочићева награда”

Срна
Телебаку уручена “Кочићева награда”

Бањалука - У Бањалуци је вечерас одржана свечана академија у оквиру 54. “Кочићевог збора” на којој је лигвисти Милораду Телебаку уручена овогодишња “Кочићева награда”.

Награду је Телебаку уручио градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, који је уједно и предсједник Организационог одбора ове манифестације.

Телебак је рекао да осјећа велико задовољство због ове награде коју је жири донио једногласно и коју сматра “наградом изнад свих других”, јер је и Кочић један изнад свих.

“Кочић је једна величина, готово недостижна у српској националној литератури”, рекао је Телебак новинарима додајући да је “Кочићев збор” једна од најљепших и најорганизованијих манифестација.

Телебак је рекао да је Кочић увијек актуелан, да је српски језик бранио и чувао, а преко језика остваривао и друге националне идеале.

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић рекла је да је “Кочићев збор” манифестација од значаја за Републику Српску и за град Бањалуку која је ове године искорачила у програмском смислу.

Она је истакла да ће на обновљеном Кочићевом огњишту ђаци стицати и додатна знања о Петру Кочићу.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да “Кочићев збор” траје већ преко пола вијека, прије свега зато што има коријен и традицију у народу.

“То је традиција народног зборовања, али и усађен осјећај за Кочићеве идеје и ријечи”, рекао је Радојичић

Он је навео да манифестација “Кочићев збор” има садржаја који се могу понудити страним туристима, као што је стална поставка у Народној и универзитетској библиотеци - интерактивна соба, која је рађена двојезично са модерним технологијама, гдје је представљен Кочићев рад и биографија.

Током академије универзитетски професор из Београда Душан Иванић одржао је пригодну бесједу о Кочићу у којој је истакао његову борбу за очување српског језика, оштру критику и разрачунавање са бирократским и језиком манипулације.

Он је навео да је Кочић био свој и није личио ни на никога, а у дјелима су му заступљени љубав за слободу и друштвену правду, али и побуна због њихове неостварености.

“Са Кочићем је косовски мит након жГорског вијенцаж поново постао граница правде и слободе српског народа, а огрешити се о Кочића је могуће само ако га ставе у нека архаична времна”, навео је Иванић.

Током свечане академије одржано је пригодно пјесничко вече и музичко–сценски програм.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана