Телебак знањем бранио српски језик и писмо

Срна
Телебак знањем бранио српски језик и писмо

БАЊАЛУКА- Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић упутила је саучешће поводом смрти познатог српског лингвисте Милорада Телебака његовој породици и Академији наука и умјетности Републике Српске, истичући да је српски језички простор остао без врсног језичког познаваоца.

Цвијановићева је навела да је Телебак, на оригиналан и само њему својствен начин, истрајно радио на очувању правилности и чистоте српског језика и афирмацији језичке културе изражавања.

"Искрено сам ожалошћена тужном вијешћу о смрти професора Милорада Телебака, једног од најпознатијих савремених српских лингвиста који је цијели живот посветио образовању и језичкој култури Срба", навела је Цвијановићева.

Она је истакла да је професор Телебак, опредијељен за Вуков језик, српски језик и писмо бранио знањем.

"У име грађана Републике Српске и у своје име упућујем вам изразе најдубљег саучешћа", наводи се у телеграму саучешћа.

Вишковић: Одлазак Телебака губитак за цијеле генерације

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да одлазак професора Милорада Телебака представља велики губитак за цијелу Републику, а поготово Бањалуку и његово родно Невесиње, као и генерације ученика и студената којима ће остати урезан у памћење по посвећености у очувању српског језика.

"Бројне генерације одрастале су уз Телебакова тумачења нашег богатог језика и његова сваком разумљива појашњења сваке језичке недоумице. Иза професора Телебака остају бројна дјела, као трајно свједочанство богатства и садржајности ијекавског изговора српског језика", навео је Вишковић у телеграму саучешћа породици.

Вишковић је додао да је као вриједни и неуморни прегалац професор Телебак дао велики допринос очувању српског језика као трајне и јединствене вриједности народа, на чему му је Република Српска вјечно захвална, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Тривић: Борећи се за српски језик задужио српски народ

 Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић упутила је саучешће породици и пријатељима преминулог лингвисте и професора Милорада Телебака, истичући да је, борећи се за српски језик, задужио српски народ и Републику Српску.

Тривићева је навела да је Телебак, као један од најпознатијих и омиљених српских лингвиста, учинио несвакидашњи допринос очувању и његовању српског језика и унапређењу језичке културе српског народа.

"Његов рад, уз сталну бригу и настојања да се чистота српског језика сачува међу свима којима је он матерњи, као и да им се приближи важност његове правилне употребе, сврстава га у ред највећих бораца за српски језик", навела је Тривићева у телеграму саучешћа.

Она је истакла да је Телебак тиме задужио српски народ, Републику Српску и цијело српско говорно подручје.

Тривићева је у телеграму саучешћа поводом смрти Телебака, у своје и у име Министарства просвјете и културе, његовој породици, пријатељима и свим поштоваоцима његовог узоритог рада упутила најдубље и искрено саучешће, саопштено је из ресорног министарства.

Додиг: Одлазак професора Телебака ненадокнадив губитак

Директор Народног позоришта Републике Српске Маја Додиг рекла је да је смрт професора Милорада Телебака ненадокнадив губитак за Српску, лингвистику, као и за само Народно позориште.

"Професор Телебак, који је сарађивао са Народним позориштем Републике Српске, дао је значајан допринос у раду са глумачким ансамблом о чему свједоче и њихове изјаве, начин на који је он педагошки радио са њима, те знање које им је преносио", рекла је Срни Додигова.

Она је додала да ће поводом смрти професора Телебака, у понедјељак, 12. априла у 11.00 часова на великој сцени Народног позоришта бити организована комеморација.

Српски лингвиста и професор Универзитета у Бањалуци Милорад Телебак преминуо је у 79. години.

Телебак је рођен 1942. у Невесињу, а 1992. дошао је у Бањалуку. Био је ангажован као лектор у Народном позоришту Републике Српске и на Радио-телевизији Републике Српске.

Био је члан Комисије за фонологију и Комисији за стандардни језик у школству, администрацији, издаваштву и јавним гласилима, те члан Удружења књижевника Српске и Удружења књижевника Србије.

Предсједник Републике Српске одликовао га је Орденом Његоша за допринос култивисању српског стандардног језика и развоју језичке културе народа, а добитник је и књижевних награда "Свети Сава", "Кочићево перо" и "Ступље".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана