Тања Бошковић и Лордан Зафрановић одржали предавања за студенте

Срна
Тања Бошковић и Лордан Зафрановић одржали предавања за студенте

ПАЛЕ - Позната српска глумица Тања Бошковић и режисер Лордан Зафрановић данас су на Палама, у оквиру 10. Филмског кампуса Кинотеке Републике Српске, одржали предавања студентима академија из Бањалуке, Новог Сада, Цетиња, Београда и Сарајева.

Бошковићева је рекла новинарима да је пренијела своја искуства из 50 година дуге каријере, те напоменула да је за њих најважније да поштују различитост и да своје идеје прилагоде и другим креативностима.

Она је истакла да не треба да почињу да се баве глумом ако не виде да немају довољно храбрости да издрже до краја свог живота да буду глумци.

Продекан за наставу Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Владан Бартула рекао је да су данашња предавања изузетно значајна и за студенте ове високошколске установе који студирају на студијском програму општа књижевност и театрологија, јер ће употпунити знање и искуство.

Бартула је истакао да то пуно значи студентима који ово теоријски уче на факултету, те нагласио да у кампусу имају прилику да виде и слушају велика глумачка, редитељска и сценаристичка имена и да непосредно уче како се праве филмови, организују позоришне представе, пишу сценарији.

Студент Академије сценских умјетности Емир Саковић рекао је да је све ово одлична прилика да науче о процесу прављења филма.

Предавања за студенте организована су сваким даном од 9.30 до 13.00 часова, а предавачи су еминентни филмски радници из окружења - Тања Бошковић, Предраг Велиновић, Дејан Дабић, Александар Саша Ердељановић, Лордан Зафрановић, Радослав Зеленовић, Божидар Марјановић, Стефан Младеновић, Слободан Симојловић и Снежана Трстењак.

Осим предавања за студенте, у биоскопској сали Културног центра “Пале”, сваке вечери биће приказивани филмови од 19.30 часова. Вечерас ће то бити “Довлатов” у режији Алексеја Германа Млађег, а од сутра “Жив човек” режисера Олег Новковић и “Волим те највише на свету” у режији Предраг Велиновић.

Јубиларни 10. Филмски кампус трајаће до 16. октобра у организацији Кинотеке Републике Српске./крај/мкб/сђп/фото/видеоЕнтер

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана