Свјетски дан музике традиционално обиљежен широм Републике Српске

Илијана Божић
Свјетски дан музике традиционално обиљежен широм Републике Српске

БАЊАЛУКА - Свјетски дан музике обиљежен је првог дана љета у Републици Српској, али и у цијелом свијету, а краљица свих умјетности, музика одјекивала је широм градова будећи најљепше емоције.

Музички маратон, у понедјељак, у Бањалуци је трајао скоро 15 часова, а музика је одјекивала из сваког кутка на радост грађана. Лијепо расположење, позитивна енергија и радост преплавиле су град на Врбасу обојивши га најљепшим мелодијама.

Манифестација је свечано отворена у Камерној сали Академије умјетности Универзитета у Бањалуци, а професор овог факултета Саша Павловић је истакао да је ово празник музике и оног духовног што је свима насушно.

- Жељели смо да обојимо град музиком и да дођемо на она мјеста гдје се она иначе не чује - рекао је Павловић.

Музика је увесељавала пролазнике у студентском граду у Кампусу, а на љетњој сцени Академије умјетности наступили су студенти  и професори Академије са Триом "Флутете" и  Градским тамбурашким оркестром Бањалука. Звуци најљепших мелодија одјекивали су паркићем испред Храма Христа Спаситеља гдје су наступиле пјевачке групе АНИП "Маслеша" и Катедра за етномузикологију Академије умјетности. Прослава је настављена у парку "Петар Кочић" одакле су допирали традиционални звуци.

Свјетски дан музике обиљежили су и ученици Музичке школе "Владо Милошевић" из Бањалуке, а Конфуцијев институт се представио својом Таиђи групом у паркићу приближавајући кинеску музику Бањалучанима. Музички маратон се наставио у Господској улици, гдје су студенти Академије  заједно са Камерним хором "Јазавац" Бањалуку бојили најљепшим нотама.

На овај дан најмлађи нису били запостављени, па су вртићима "Наташа", "Плави чуперак" и "Јежурка јежић" и "Јежева кућица" одјекивала дјела славних композитора, а мелодије су се чуле и из атријума Градске управе, те из Зграде владе Републике Српске.

Свјетски дан музике обиљежен је и у Прњавору. Ученици Школе за основно и средње музичко образовање "Константин Бабић" у главној градској улици извели су концерт класичне музике. Традиционална манифестација обиљежена је и у Источном Сарајеву концертом Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана