Светлана Бојковић, глумица, за “Глас Српске”: Уметност неопходна као духовна храна

Данко Кузмановић
Светлана Бојковић, глумица, за “Глас Српске”: Уметност неопходна као духовна храна

Ниједна улога није променила мој живот. Имам, срећом, доста улога које су ми драге, а једна од њих је, свакако, Нушићева “Госпођа министарка”, коју већ 13 година играм у Народном позоришту Републике Српске у Бањалуци. Од улога које су ме током година сустизале, нисам ни стизала да пожелим неке улоге.

Казала је ово у разговору за “Глас Српске” глумица Светлана Бојковић.  Славна глумица је проговорила о улогама, приватном животу, те положају умјетности у данашњем времену.

ГЛАС: Када погледате Вашу комплетну каријеру, шта Вам пролази кроз главу? На шта сте најпоноснији?

БОЈКОВИЋ: Не могу рећи да сам поносна. Пре бих рекла да сам задовољна и мирна што сам чврсто опстала оволико година, а да сам успела да сачувам своју свежину и радост.

ГЛАС: Гдје се, по Вама, налази и чему служи умјетност у 21. вијеку?

БОЈКОВИЋ: У сваком веку уметност је неопходна као духовна храна. Наравно, има доста лутања, помодарства и површности, али тога је било увек. То не треба да забрињава, јер се за уметност увек мора борити. Њено семе је, ипак, неуништиво.

ГЛАС: Има ли умјетник једнак утицај као некада и да може да утиче на масу, или се ипак задржава на промјени индивидуе?

БОЈКОВИЋ: Мислим да уметник не може да утиче на масу. Ту улогу су, нажалост, преузели политичари, својим, већ добро познатим средствима. Али, уметник сигурно утиче на духовност оних који га препознају, а то није мало.

ГЛАС: Који је највећи проблем културе код нас? Постоји ли нека духовна вертикала којој бисмо требало да се окренемо у овим временима?

БОЈКОВИЋ: У овим временима је јако много препрека и корова око духовне вертикале, па се врло мудро и упорно морамо борити да култура победи комерцијалу, која својом површношћу и често неукусом преплављује тржиште.

ГЛАС: У региону се у посљедње вријеме снимају квалитетне серије, пратите ли их и какво је Ваше мишљење о њима?

БОЈКОВИЋ: Данас се снима више него икад. Има доста неквалитетног, али и, заиста, квалитетног резултата. Од онога што сам гледала у последње време, добре су серије “Корени”, “Јутро ће променити све” и “Жигосани у рекету”.

ГЛАС: Чиме се бавите у слободно вријеме? Шта волите да слушате, читате и гледате?

БОЈКОВИЋ: Доста читам, гледам представе, филмове, стране добре серије, слушам класичну музику и дружим се са својим пријатељима.

Слобода изражавања

ГЛАС: Како гледате на слободу умјетничког изражавања? Да ли је она циљ или средство, и да ли може бити кобна, те да се њоме добије супротан ефекат?

БОЈКОВИЋ: Слобода уметничког изражавања, наравно, мора да постоји. Али ствар је у томе што се у облицима тог слободног уметничког изражавања не може сваки производ прогласити за уметничко дело. Онда би цртежи сваког детета могли да буду равни Пикасу.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана