Свечано откривена спомен плоча Милутину Миланковићу у Београду

Tanjug
Foto: Tanjug

БЕОГРАД- У дворишту Капетан Мишиног здања у Београду данас је свечано откривена спомен плоча српском научнику, академику САНУ и професору Универзитета у Београду Милутину Миланковићу.

Домаћин данашњег догадјаја у Ректорату Универзитета у Београду (УБ) био је проректор за међународну сарадњу проф. др Ратко Ристић, док су спомен плочу открили предсjедник Европског удружења физичара Лик Берже и председник београдског удружења "Милутин Миланковић" Славко Максимовић. 
    
Максимовић је Бержеу поклонио књигу о Милутину Миланковићу на француском језику.
    
Овај догађај је организован на иницијативу најбољих европских физичара, а присуствовали су му и представници ЦЕРН-а, САНУ, Физичког факултета УБ и Института за физику УБ. 
    
Председник САНУ др Зоран Кнежевић истакао је да је Миланковић својим животом био прави модерни Европљанин, а да је његово учење и истраживање било претеча онога што данас називамо мултидисциплинарним студијама јер је изучавао математику, физику, метеорологију.
    
"Миланковић је урадио реформу Јулијанског календара, био је талентован и као писац, објавио је научне књиге и своје мемоаре. Надам се да ће млади бити у прилици да гледају ову спомен плочу и довољно се у њу загледати да и сами пожеле да се упусте у истраживање и крену тим стазама успеха. Можда ће и они достићи такве награде и признања као Милутин Миланковић", изјавио је Кнежевић.
    
Берже је истакао многа достигнућа Миланковића у областима математике, физике, астрономије, геофизике, климактологије, инжењерства и технике, а посебно је издвојио његову теорију ледених доба као најтачнију могућу у свијету науке.

Милутин Миланковић (1879-1958) родом из Даља, код Осијека у Хрватскаој, био је српски математичар, астроном, климатолог, геофизичар, грађевински инжењер, доктор техничких наука, популаризатор науке и физичар. 
    

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана