Стварност и упозорење: Изложба Биљане Ђурђевић отворена у Бањалуци

Миланка Митрић
Foto: МСУБ/МСУРС

БАЊАЛУКА – Изложба "Студија случаја" београдске умјетнице Биљане Ђурђевић отворена је вечерас у Музеју савремене умјетности Републике Српске.

"Студија случаја" је наставак истраживања започетих серијом радова "Оруђе делања", а радови које обухвата дијелом произилазе и из графичке новеле коју је објавила 2020. године.

Основне теме којима се умјетница бавила су везане за људску, етичку и социјалну деградацију и изражавају свијет у којем у овом тренутку живимо, а који је препун тензија, страха, конфликата и тјескобе.

- Рад Биљане Ђурђевић пратимо више од двадесет година. Она је једна од умјетница чије пројекте подједнако ишчекује и публика и професионална публика. Заиста смо поносни што је ова посебна цјелина изложена овдје - рекла је на отварању изложбе директорица Музеја савремене умјетности Републике Српске Сарита Вујковић. 

Дио овог мултимедијалног пројекта раније је представљен у Музеју савремене уметности у Београду, а у пуном обиму приређен је вечерас у Музеју савремене умјетности Републике Српске.

Кустоси изложбе су Мирослав Карић из Музеја савремене уметности у Београду и Младен Бањац, виши кустос Музеја савремене умјетности Републике Српске.

- Велика ми је част и задовољство што након Београда изложбу "Студија случаја" можемо представимо овде. Захваљујем де на одличној организација и сарадњи - рекао је Карић, који се осврнуо на основне мотиве на дјелима, али и подсјетио присутне да је на овој изложби приказано неколико радова које публика у Београду није имала прилику да види.

Како је објаснио, Ђурђевићева у свом раду има један промишљен приступ којим успијева да одговори изазовима савременог тренутка.

- Свака од ових слика представља студију случаја која се односи на универзални глобални феномен. Некоме се слике могу учинити као да представљају визије дистопије, али, оне су нажалост стварност, али и нека врста упозорења - навео је он.

Помоћник министра просвјете и културе Републике Српске Тања Ђаковић, која је званично отворила изложбу, рекла је да је ово једна изузетно значајна поставка и да је посебно радује што публика у Музеју савремене умјетности РС има прилику да је види.

- Ова изложба говори о суровом свијету, у којем долази до отуђења. Носи снажну поруку и заслужује да што више публике дође да је посјети, да види ова дјела и промисли о њима на свој начин - истакла је Ђаковићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана