“Стоп кадар” добитник гран прија 13. Међународног фестивала анимираног филма

Миланка Митрић
“Стоп кадар” добитник гран прија 13. Међународног фестивала анимираног филма

БАЊАЛУКА - Међународни фестивал анимираног филма Бањалука 2020, тринаести по реду, ове године одржан је у онлајн формату, а сви љубитељи анимације имали су прилику да бесплатно уживају у најбољим свјетским остварењима.

На конкурс фестивала ове године пристигло је 567 филмова из 39 држава, а за учешће на фестивалу изабрано је 48 остварења за такмичарски програм, 12 за дјечји такмичарски програм и 27 за за програм панорама.

Жири је од свих прегледаних филмова одлучио да гран при награда фестивала ове године оде филму “Стоп кадар” (Soetkin Verstegen) који је копродукција Белгије и Њемачке.

- У овом филму уочавамо поигравање с метафоричним аспектом фразе која се одомаћила у свијету филма. Сведен, прецизно вођен и без вишка изражајних средстава. Сугестивним сликама и звуком ствара утисак хладноће од које се кости замрзавају. Минималистички омаж филмској умјетности, који на поетичан начин отвара простор за различита читања, заслужује гран при фестивала - наводи жири који је радио у саставу: Асја Крсмановић (БиХ), Бобан Савић Гето (Србија) и Никица Гилић (Хрватска).

Они су додијелили награду за креативност и умјетнички израз и то Алберту Васкезу за филм “Кућа без дома”. У питању је копродукција Француске и Шпаније.

- Дјело које развија ауторову личну поетику гротеске и апсурда, истражујући могућности комбиновања мучних и нелагодних емоција с класичним моделима приповиједања, у необичним ликовима исказује јединствену и мрачну слику људске егзистенције у тешким временима - сматра жири.

Награду за најбољи дјечји филм добио је филм “Поздрав, бако!”, ауторке Наталије Мирзџан из Русије, док су признања за технике анимације додијељена за неколико филмова. Један од њих је “Како је моја бака постала столица” Николаса Фатуха, који је добио признање за најбољу 2Д анимацију. У питању је остварење настало као копродукција Њемачке, Либана и Катара.

- Филм класичне љепоте који анимацијом визуелно изражава свима познате (препознатљиве) тјескобе и страхове, рјешавајући лијепим стилским средствима анимације загонетке љубави, оданости, старости и краја животног пута - објашњава жири.

Исту награду, али за 3Д анимацију, добио је Кирил Хачатуров из Русије за филм “Go”.

- Аутор користи технику 3Д анимације да створи јединствен свијет у којем су ликови заробљени у сопствену меланхолију и унутрашњи распад, који се вјешто оживљава кроз радњу и реплике, те прецизним и креативним кадрирањем креира јединствену и снажну атмосферу - објаснио је жири, који је трећу награду за технику анимације, односно најбоље лутке, глине или друге технике додијелио филму “Кћерка” Дарије Кашчевој из Чешке.

- Вјешто вођена анимација лутке у комбинацији са избором камере која је у константном покрету, чини да се у овом филму постиже оно најтеже - да лутка оживи и пренесе нам снажну и чисту емоцију какву ријетко виђамо на филму - закључује жири.

Специјална признања додијељена су филмовима “Витае азилиа” Јоане Вапнисевске из Пољске, “Комад репа у устима змије која гризе сопствени реп” Пабла М. Баларина (Естонија и Шпанија) те “Зашто пужеви немају ноге” режисера Алина Хохлија из Швајцарске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана