Стиже збирка есеја “Горућа питања” Маргарет Атвуд у издању “Лагуне”: Од историје шума до научне фантастике

Илијана Божић
Стиже збирка есеја “Горућа питања” Маргарет Атвуд у издању “Лагуне”: Од историје шума до научне фантастике

БЕОГРАД - Помоћу храбре маште, рационалних увида и духовитости, Атвуд упреда најразноврсније нити у чудесно ткање које обухвата бројне теме, од историје шума до природе научне фантастике и много више, ријечи су Мерлин Шелдрејк о књизи есеја “Горућа питања Маргарет Атвуд, која ће у петак бити објављена у издању “Лагуне”.

Мерлин Шелдрејк је навела да су “Горућа питања” изванредно средство против интелектуалне фрагментације које ће вас надахнути.

- Ово  је сјајна збирка забавних, ерудитских, разноврсних есеја култне ауторке Маргарет Атвуд у којима тражи одговоре на питања као што су: Зашто људи широм света, у свим културама, причају приче? Како живети на нашој планети? Какве везе имају зомбији с ауторитаризмом? - навели су у објашњењу књиге на страници “Лагуне”.

Истакли су да период од 2004. до 2021. године који обухвата ова књига обиљежавају крај историје, финансијски крахови те успон Трампа и пандемија.

- Маргарет Атвуд је усмерила свој оштри ум и духовиту проницљивост ка горућим темама тог периода - од дугова до технологије, од климатске кризе до слободе, од тога када давати савете младима (одговор: само када их траже) до неспоразума који настају због непознавања језика и културе - и показала нам да немамо бољег истраживача многобројних и разноликих мистерија људског универзума - навели су на страници “Лагуне”.

Књигу је на српски језик превела Александра Чабраја, а биће објављена на латиници.

Али Смит је о “Горућим питањима” истакла да нам је Маргарет Атвуд предочила наше вријеме и помогла да у њему будемо мудрији.

Магазин “Харперс базар” је навео сљедеће: “Атвудова увијек гађа суштину. Ови есеји, с препознатљивим печатом њене довитљивости, управо то и потврђују показујући колико је широк опсег њених интересовања.”

“Ајњјуз” је нагласио како ово није само збирка есеја за обожаваоце Маргарет Атвуд.

- Напротив, ово је покушај да се свијет разумије. Док тон клизи од надреалне духовитости до страствене озбиљности, Атвудова нам јасно приближава проблематику великих идеја. Збирка је полифонична, ентузијастична и просвјетљујућа - навели су у “Ајњјузу” .

О списатељици

Маргарет Атвуд зачетница је канадског женског писања. Живјела је широм свијета, а тренутно живи у Торонту. У писању се бави феминизмом, који истражује кроз различите жанрове, научну фантастику, комедију и приче о духовима. Иако је најпознатија по романима једнако објављује и поезију. Добитница је Букерове награде за роман “Слијепи убица”. Њен је и роман “Слушкињина прича” по којем је настала истоимена награђивана серија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана