Стиже нова књига Џ. Р. Р. Толкина “Пад Нуменора”: Приче из мрачног доба Међуземља

Бранислав Предојевић
Стиже нова књига Џ. Р. Р. Толкина “Пад Нуменора”: Приче из мрачног доба Међуземља

ЛОНДОН - Славна издавачка кућа “Харпер Колинс” објавиће 10. новембра нову књигу легендарног аутора Џ. Р.Р. Толкина под насловом “Пад Нуменора”.

Ова антологија прикупља приче смјештене у Друго доба Међуземља, а поменути период истраживаће и​​надолазећа серија стриминг сервиса “Амазон”, названа “Господар прстенова: Прстенови моћи”, чија се премијера очекује у септембру ове године.

Користећи “Причу о годинама” у додацима књижевне трилогије “Господар прстенова” као почетну тачку, уредник Брајан Сибли саставио је различите Толкинове текстове да би формирао хронику Другог доба Међуземља у збирци прича “Пад Нуменора”.

Књига укључује 11 илустрација у боји и десетине скица оловком славног умјетника Алана Лија, који је илустровао књиге “Господар прстенова” и “Хобита” те освојио “Оскара” за свој рад на филмској трилогији “Господар прстенова”.

Са обзиром на то да је Толкин у свом дјелу описао Друго доба Међуземља као мрачно доба за људе и вилењаке и није испричао много његове историје, ово ће, по Сиблијевим ријечима, бити јединствена прилика да детаљно буде истражен овај период кроз књигу и серију.

- Од првог објављивања “Силмарилиона” прије четрдесет пет година, страствено сам пратио педантни приступ и познавање материјала Кристофера Толкина у објављивању огромне историје списа његовог оца о Средњој земљи. Почаствован сам што сам дао свој допринос тој ауторитативној библиотеци са “Падом Нуменора”. Надам се да ће “Пад Нуменора”, спајајући многе нити из прича о Другом добу у једно дјело, читаоцима поново открити богату таписерију ликова и догађаја, који су увод у сукоб познат као Рат за прстен, што је описано у књизи “Господар прстенова”- рекао је Сибли.

Књига ће узаћи у тврдом повезу и специјалном луксузном издању, а плански је темпирана да се поклопи са изласком серије, која ће свакако појачати интерес за Толкиново дјело. Ове јесени ће такође бити објављена нова издања “Силмариона” и “Комплетног водича кроз Међуземље”.

“Хобит” је први пут објављен 1937. године, а “Господар прстенова” 1954/55. Сваки од њих је од тада постао омиљени класик књижевности и међународни бестселер преведен на више од 70 језика, заједно продавши се у више од 150 милиона примјерака широм свијета.

Објављен 1977. године, “Силмарилион” је продат у више од милион примјерака у првој години објављивања и преведен је на скоро 40 језика.

Серија

Серија “Господар прстенова: Прстенови моћи” на платформу “Амазон” стиже 2. септембра. Радња серије је смјештена хиљадама година прије “Хобита” и “Господара прстенова”, током Другог доба Међуземља. Почиње у вријеме релативног мира након пораза Моргота, Сауроновог господара. Серија приказује животе и авантуре глумачке екипе и обећава да ће посјетити Маглене планине, главни град шумских вилењака Линдон и обале острвског краљевства Нуменор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана