"Штембиљ" - најбоља представа на данима позоришта у Мркоњић Граду

Срна
"Штембиљ" - најбоља представа на данима позоришта у Мркоњић Граду

МРКОЊИЋ ГРАД - Представу "Штембиљ" Драмског студија "Даске" из Лакташа публика је прогласила за најбољу на Данима позоришта у Мркоњић Граду.

Аутор текста је Александар Васиљевић, а режисер Огњен Тодоровић који је раније рекао новинарима да представа говори о породици из једног села у Херцеговини.

"Прича прати херцеговачку породицу из једног села у које долази Милуша, која доноси са собом дашак Београда, урбаног стила живота. Она доноси комплетну нову причу за коју херцеговачко село дефинитивно није спремно", објаснио је Тодоровић. У оквиру манифестације 14.

Дани позоришта одигране су и представе "Вија долорис" Центра за културу "Масука" из Велике Плане, "Гласно као шапат" ДИС театра из Бањалуке и Академског позоришта "Крсманац" из Београда и "Друга срећа" Драмске сцене СПКД "Просвјета" из Прњавора.

Аутор, режисер и глумац у синоћњој представи "Друга срећа" Синиша Тешановић рекао је да је представа настала у вријеме короне, те да им је она била својеврсни излаз из тешке ситуације, "терапија" осмијехом.

"Сви глумци су имали задатак да осмисле по један лик, а онда сам ја то драматуршки обрадио. Хтјели смо да направимо драму са елементима комедије и да женама у ансамблу дамо већи простор. Ми мушкарци смо ту помагачи, епизодне улоге", истакао је Тешановић.

Директор Фестивала Соња Јовандић навела је да је мркоњићка публика протеклих дана имала прилику да види различите представе и да је избор био шаролик - од авангарде до историјских тема. Организатор Дана позоришта, који се одржавају у позоришној сали Културног центра "Петар Кочић", је Градско позориште, а покровитељ општина Мркоњић Град.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана